Sumi-e cursus voor gevorderden – oktober/november 2019

Wat leer ik in deze sumi-e cursus voor gevorderden?

De onderwerpen die behandeld worden, komen uit ‘het Schildershandboek uit de Tuin van Mosterdzaad’. Dit is het handboek van de Chinese schilderkunst wat voor het eerst verscheen in 1679 en nu nog steeds wordt gedrukt. Het behoort tot de belangrijkste eerste werken in meerkleurendruk.

Veel bekende Chinese schilders, waaronder Qi Baishi, begonnen hun opleiding met lessen uit dit handboek. Tijdens de Edo-periode werd een Japanse vertaling van de Mosterdzaadtuin gepubliceerd als ‘Kai-shi-en Gaden’. Het is gebruikt door een groot aantal Japanse kunstenaars. Veel Japanse kunsttermen komen uit deze vertaling.

In het handboek staan (naast de orchidee, bamboe, chrysant en pruimenbloesem)  bloemen, bomen, heuvels, stenen, mensen en huizen. Dit zijn ook de onderwerpen die aan de orde komen.

cursus sumi-e voor gevorderden

Verschillende streken om rotsblokken te schilderen.

In korte tijd een mooi resultaat met weinig middelen

Ik heb al eerder sumi-e-les gehad. Toch leer ik iedere keer weer meer door het oefenen van de technieken in combinatie met de juiste lichaamshouding. Je krijgt in korte tijd een mooi resultaat met weinig middelen. Je wilt steeds doorgaan.

Milly

Het blijven oefenen van de basis

Nadat Kalpa gestopt is met lesgeven ben ik bij Astrid verder gegaan. Het blijven oefenen van de basis van sumi-e vind ik belangrijk. En het gaat iedere keer beter door de goede schilderinstrukties en een duidelijke uitleg.

Rineke Tim

Je kunt de cursus steeds weer volgen

Ik ben destijds via de volksuniversiteit met sumi-e begonnen. ik vind de ontspannen sfeer, de instructie, de begeleiding en de muziek erg fijn. Je kunt de cursus steeds weer volgen. Er worden uitbreidingen aan het onderwerp toegevoegd, zoals de pandabeer bij de bamboe.

Anne

Vrolijk en ontspannen

Door andere onderwerpen en de nieuwe manieren van werken, kom ik dichter bij mijn eigen speelsheid en creativiteit. ik vind dit leuker dan alleen maar zo secuur mogelijk nadoen.

Ik zou deze cursus zeker aanbevelen, omdat je van Japans penseelschilderen vrolijk en ontspannen kan worden en dat is wel fijn in deze tijd.

Marja

Wie kan meedoen aan de sumi-e cursus voor gevorderden?

Je kunt meedoen als je alle basispenseelstreken hebt geleerd. De techniek volledig beheersen is nog niet nodig, dat leer je terwijl je blijft oefenen en bezig bent. Het belangrijkste is dat je Japans inktschilderen leuk vindt en graag doet.

En voor wie is deze cursus niet geschikt?

Heb je de basispenseelstreken nog nooit of niet allemaal een keer gedaan? Weet je niet hoe je je penseel op Oosterse wijze vast moet houden of met drie kleuren kunt vullen? Helaas kun je nog niet meedoen. We gaan in deze cursus ervanuit dat je hiermee bekend bent. Je kunt wel meedoen met de Vier Heeren - shikunshi 四君子

Praktische cursusinformatie

De sumi-e cursus voor gevorderden bestaat uit 8 lessen van twee uur en wordt op dinsdagavond of vrijdagochtend 'bij mij aan de eettafel' gegeven.

Bij mij aan de eettafel

De Savornin Lohmanlaan 89
9722 HE Groningen

dinsdag 20.00 – 22.00 uur
oktober 1, 8, 15, 29 (22 geen les)
november 5, 12, 19, 26

vrijdag 10.00 – 12.00 uur
oktober 4, 11, 18 (25 geen les)
november 1, 8, 15, 22, 29

Wat zijn de kosten?

Cursus van 8 lessen: €160,00 (excl. materialen, incl. cursusboekje, rijstpapier voor in de les en koffie/thee).

Extra materialen kunnen tijdens de eerste les worden aangeschaft.

Verrassing voor vroege betalers

Is de betaling voor 10 september 2019 overgemaakt, dan ontvang je in de eerste les een fukubukuro. Deze Japanse gelukstas is een soort van ‘goody bag’ met handige hebbedingetjes.

Wanneer weet ik dat mijn inschrijving definitief is?

Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail. Je bent pas verzekerd van een plaats als je betaling van het cursusgeld is ontvangen.

Het totale bedrag dient uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de cursus te zijn overgemaakt naar IBAN-rekening NL14 KNAB 0258 4223 00 t.n.v. Living Your Destiny o.v.v. "sumi-e cursus". Tot 10 dagen voor aanvang is annulering zonder kosten.

Tijdig aanmelden en betalen is aan te raden in verband met volgeboekt raken of eventuele annulering van de cursus die anders wel door had kunnen gaan.

Aanmelden sumi-e cursus gevorderden - oktober/november 2019

Voor de cursus van dinsdagavond en vrijdagochtend is de basiscursus als voorkennis nodig.
Laat hier even weten of je een beginner bent of wat je ooit eerder hebt gedaan met Orientaals inktschilderen.
Voor bevestiging graag twee keer hetzelfde e-mailadres invullen.
met de algemene voorwaarden en ben op de hoogte van de privacyverklaring

Tevens ga ik ermee akkoord dat deze site mijn ingevulde informatie opslaat, voor het kunnen verwerken van mijn aanmelding.
=

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.