Sumi-e cursus voor gevorderden

Wat leer ik in deze sumi-e cursus voor gevorderden?

Als beginner leer je de basispenseelstreken door het schilderen van de orchidee, bamboe, chrysant of pruimenbloesem. Ook zijn deze onderwerpen bekend onder de naam ‘de vier Heren’ of ‘Shikunshi’. En je kunt ze je hele leven in sumi-e-stijl blijven schilderen. Er zijn zelfs schilders die hun leven lang zich verdiepen in een en hetzelfde onderwerp. Maar wil je meer of andere dingen leren? Dan is deze sumi-e cursus voor gevorderden iets voor jou.

De onderwerpen die aan de orde komen, komen uit ‘de Mosterdzaadtuin, handboek voor de Schilderkunst’. Het is ook bekend als ‘het Schildershandboek uit de Mosterdzaadtuin’. Dit is het handboek van de Chinese schilderkunst wat voor het eerst verscheen in 1679 en nu nog steeds wordt gedrukt. Het behoort tot de belangrijkste eerste werken in meerkleurendruk.

Veel bekende Chinese schilders, waaronder Qi Baishi, begonnen hun opleiding met lessen uit dit handboek. Tijdens de Edoperiode werd een Japanse vertaling van de Mosterdzaadtuin gepubliceerd als ‘Kai-shi-en Gaden’. Het is gebruikt door een groot aantal Japanse kunstenaars. Veel Japanse kunsttermen komen uit deze vertaling.

In het handboek staan (naast de orchidee, bamboe, chrysant en pruimenbloesem)  bloemen, bomen, heuvels, stenen, mensen en huizen. Dit zijn ook de onderwerpen die aan de orde komen.

cursus sumi-e voor gevorderden

Verschillende streken om rotsblokken te schilderen.

Het blijven oefenen van de basis

Nadat Kalpa gestopt is met lesgeven ben ik bij Astrid verder gegaan. Het blijven oefenen van de basis van sumi-e vind ik belangrijk. En het gaat iedere keer beter door de goede schilderinstrukties en een duidelijke uitleg.

Rineke Tim

Je kunt de cursus steeds weer volgen

Ik ben destijds via de volksuniversiteit met sumi-e begonnen. ik vind de ontspannen sfeer, de instructie, de begeleiding en de muziek erg fijn. Je kunt de cursus steeds weer volgen. Er worden uitbreidingen aan het onderwerp toegevoegd, zoals de pandabeer bij de bamboe.

Anne

In korte tijd een mooi resultaat met weinig middelen

Ik heb al eerder sumi-e-les gehad. Toch leer ik iedere keer weer meer door het oefenen van de technieken in combinatie met de juiste lichaamshouding. Je krijgt in korte tijd een mooi resultaat met weinig middelen. Je wilt steeds doorgaan.

Milly

Vrolijk en ontspannen

Door andere onderwerpen en de nieuwe manieren van werken, kom ik dichter bij mijn eigen speelsheid en creativiteit. ik vind dit leuker dan alleen maar zo secuur mogelijk nadoen.

Ik zou deze cursus zeker aanbevelen, omdat je van Japans penseelschilderen vrolijk en ontspannen kan worden en dat is wel fijn in deze tijd.

Marja

Wie kan meedoen aan de sumi-e cursus voor gevorderden?

Je kunt meedoen als je alle basispenseelstreken hebt geleerd. De techniek volledig beheersen is nog niet nodig, dat leer je terwijl je blijft oefenen en bezig bent. Het belangrijkste is dat je Japans inktschilderen leuk vindt en graag doet.

En voor wie is deze cursus niet geschikt?

Heb je de basispenseelstreken nog nooit of niet allemaal een keer gedaan? Weet je niet hoe je je penseel op Oosterse wijze vast moet houden of met drie kleuren kunt vullen? Helaas kun je nog niet meedoen. We gaan in deze cursus ervanuit dat je hiermee bekend bent. Je kunt wel meedoen met de Vier Heeren - shikunshi 四君子

Praktische cursusinformatie

De sumi-e cursus voor gevorderden bestaat uit 8 lessen van twee uur en wordt op vrijdagochtend 'bij mij aan de eettafel' gegeven.

Bij mij aan de eettafel

De Savornin Lohmanlaan 89
9722 HE Groningen

vrijdag 10.00 – 12.00 uur
oktober 5, 12, 19 (26 geen les)
november 2, 9, 16, 23, 30

Wat zijn de kosten?

€ 155,00 (excl. materialen, incl. koffie/thee)
Je maakt gebruik van je eigen materialen.

Kan ik korting krijgen?

Jazeker, je krijgt rijstpapiervellen ter waarde van € 2,40 wanneer het totale bedrag uiterlijk een week voor aanvang van de cursus is overgemaakt naar rekening NL07INGB0008376911 t.n.v. A.M. Menick o.v.v. "sumi-e cursus".

Wanneer weet ik dat mijn inschrijving definitief is?

Allereerst vul je onderaan deze pagina je gegevens in. Je bent pas definitief ingeschreven wanneer je betaling van het cursusgeld is ontvangen. Je ontvangt hierover een bevestigingsmail.

Tijdig aanmelden en betalen is aan te raden in verband met volgeboekt raken of eventuele annulering van de cursus die anders wel door had kunnen gaan.

Aanmelden sumi-e cursus - oktober/november 2018

Is dit de eerste keer dat je sumi-e-lessen bij Astrid gaat volgen? Laat hier even weten of je een beginner bent of wat je ooit eerder hebt gedaan met Oosters inktschilderen.
Voor bevestiging graag twee keer hetzelfde e-mailadres invullen.
met de algemene voorwaarden en ben op de hoogte van de privacyverklaring
Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RSS
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram