Sumi-e cursus voor gevorderden

Wie kan meedoen aan de sumi-e cursus voor gevorderden?

Als beginner leer je de basispenseelstreken door het schilderen van de orchidee, bamboe, chrysant of pruimenbloesem. Ook zijn deze onderwerpen bekend onder de naam ‘de vier Heren’ of ‘Shikunshi’. En je kunt ze je hele leven in sumi-e-stijl blijven schilderen. Er zijn zelfs schilders die hun leven lang zich verdiepen in een en hetzelfde onderwerp. Maar wil je meer of andere dingen leren? Dan is deze sumi-e cursus voor gevorderden iets voor jou. Je kunt meedoen als je alle basispenseelstreken hebt geleerd. De techniek volledig beheersen is nog niet nodig, dat leer je terwijl je blijft oefenen en bezig bent. Het belangrijkste is dat je Japans inktschilderen leuk vindt en graag doet.

En voor wie is deze cursus niet geschikt?

Heb je de basispenseelstreken nog nooit of niet allemaal een keer gedaan? Weet je niet hoe je je penseel op Japanse wijze vast moet houden of met drie kleuren kunt vullen? Helaas kun je nog niet meedoen. We gaan in deze cursus ervanuit dat je hiermee bekend bent.

Wat leer ik in deze sumi-e cursus voor gevorderden?

De onderwerpen die aan de orde komen, komen uit ‘de Mosterdzaadtuin, handboek voor de Schilderkunst’. Het is ook bekend als ‘het Schildershandboek uit de Mosterdzaadtuin’. Dit is het handboek van de Chinese schilderkunst wat voor het eerst verscheen in 1679 en nu nog steeds wordt gedrukt. Het behoort tot de belangrijkste eerste werken in meerkleurendruk.

Veel bekende Chinese schilders, waaronder Qi Baishi, begonnen hun opleiding met lessen uit dit handboek. Tijdens de Edoperiode werd een Japanse vertaling van de Mosterdzaadtuin gepubliceerd als ‘Kai-shi-en Gaden’. Het is gebruikt door een groot aantal Japanse kunstenaars. Veel Japanse kunsttermen komen uit deze vertaling.

In het handboek staan (naast de orchidee, bamboe, chrysant en pruimenbloesem)  bomen, heuvels, stenen, mensen en huizen.

sumi-e cursus voor gevorderden

Rotsblokken met verschillende streken leren schilderen.

Praktische cursusinformatie

De sumi-e cursus voor gevorderden bestaat uit 8 lessen van twee uur en wordt op vrijdagochtend ‘bij mij aan de eettafel’ gegeven.

Bij mij aan de eettafel

De Savornin Lohmanlaan 89
9722 HE Groningen

vrijdag 10.00 – 12.00 uur
februari 2, 9, 16, 23
maart 9, 16, 23, 30 (2 geen les)

Wat zijn de kosten?

€ 155,00 (excl. materialen, incl. koffie/thee)
Je maakt gebruik van je eigen materialen.

Kan ik korting krijgen?

Jazeker, je krijgt rijstpapiervellen ter waarde van € 2,40 wanneer het totale bedrag uiterlijk een week voor aanvang van de cursus is overgemaakt naar rekening NL07INGB0008376911 t.n.v. A.M. Menick o.v.v. “sumi-e cursus”.

Wanneer weet ik dat mijn inschrijving definitief is?

Allereerst vul je onderaan deze pagina je gegevens in. Je bent pas definitief ingeschreven wanneer je betaling van het cursusgeld is ontvangen. Je ontvangt hierover een bevestigingsmail.

Tijdig aanmelden en betalen is aan te raden in verband met volgeboekt raken of eventuele annulering van de cursus die anders wel door had kunnen gaan.

Aanmelden sumi-e cursus voor gevorderden – februari 2018

Ik meld me aan voor de sumi-e cursus voor gevorderden op de vrijdag van 10.00 - 12.00 uur.

Voornaam*

Achternaam*

Straat en huisnummer

Postcode

Woonplaats

Telefoon*

E-mail*

Door verder te gaan ga ik akkoord met de algemene voorwaarden.

De velden met een * zijn verplicht.

Laat een reactie achter