Home » Blog » Sumi-e-les in Japan

Sumi-e-les in Japan

  • Blog
  • 6 min read

Zou jij ook sumi-e-les in Japan willen krijgen van een echte sumi-e-meester? Ik zou dat wel willen, om eerlijk te zijn staat dat op mijn bucketlist. Nu ik steeds meer over Japan leer wil ik het ook in het echt proeven, ervaren en meemaken. En als ik er dan ben, dan wil ik ook les in sumi-e krijgen. Maar waar vind je in Japan een sensei (= leraar, meester) in sumi-e? Die vraag stelde Julie mij via het contactformulier van deze site.

Op zoek naar een sumi-e sensei

Julie Vérité stond op het punt om naar Korea en Japan te reizen en vroeg aan mij of ik iemand kende in Japan die haar meer sumi-e-techniek kon bijleren. Zelf heb ik veel geleerd van de YouTube video’s van Kazu Shimura en op zijn site staat dat hij les geeft in Tokyo. Ik ken hem niet persoonlijk, maar heb haar het advies gegeven om met Kazu contact op te nemen. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik wel weten hoe het uiteindelijk is gegaan met Julie en haar sumi-e-lessen.

Er gingen een paar weken overheen en ineens kreeg ik een hele enthousiaste e-mail van haar terug met foto’s. Zo begon ze haar e-mail “Japan was waanzinnig mooi en heel bijzonder met de sumi-e les die ik in Osaka en in Tokyo bij Kazu Shimura heb gevolgd.” En toen ik haar vroeg of het goed was dat ik het op de site zou delen, vond ze dat geen bezwaar. Ik kreeg nog antwoorden op mijn vragen en meer leuke foto’s van haar lessen en de winkels die ze heeft bezocht.

Julie, heel veel dank voor het delen van je verhaal en foto’s. Zo maken we een beetje van je reis mee.

Ervaringen van Julie Vérité met sumi-e in Japan

Julie, wat deed je aan sumi-e voor je deze reis maakte?

Ik woon en help bij een retraite plek in Frankrijk, waar ik kunst maak geïnspireerd door natuurlijk-, licht- en vanuit het hart leven. Sumi-e is voor mij een mooie basis om mijn spirituele leven in de wereld te visualiseren. Door de bewuste manier van het penseel laden met inkt, meditatief streken zetten in combinatie met het weer loslaten en kijken wat het water en papier doet weerspiegelt dit de essentie van ‘waarheid’ leven. Eerder heb ik in Nederland verschillende lessen gevolgd bij Didi Overmans, Valeria Viscardi en Marina de Rijke.

Waarom wilde je op reis sumi-e-lessen volgen?

Graag wilde ik mij verder verdiepen in de techniek van sumi-e en de cultuur waar dit vandaan komt. Ik ben naar Korea en Japan gegaan omdat hier de oorsprong van sumi-e ligt.

Wat heb je tijdens je reis allemaal gedaan om je meer te verdiepen in de techiek van sumi-e?

Tijdens de reis heb ik twee middagen les, twee sumi-e winkels en verschillende musea en exposities bezocht van eeuwenoude originele sumi-e kunst in nationaal musea tot hedendaags werk van Lee Ufan bij Benesse art site.

winkel met sumi-e benodigdheden

Julie voor een winkel met sumi-e benodigdheden

 sumi-e winkel in Japan

Julie in een sumi-e winkel in Japan

Hoe heb je uiteindelijk in Japan de sumi-e sensei gevonden?

Grappig genoeg kenden al degenen waarbij ik les in Nederland heb gevolgd, geen meester of iemand die er een zou kennen in Japan. Geïnspireerd door het boek van Naomi Okamoto (Japanse Ink Painting) ben ik zelf opzoek gegaan naar een meester.

Sumi-e les van Kazuko Sensei

Kazuko Sensei

groene thee en sumi-e

Groene thee hoort bij sumi-e

Met de hulp van Aya Masuhara heb ik Kazuko Sensei, een lerares in Osaka, gevonden en in Tokyo Kazu Shimura met de hulp van Astrid Menick.

Sumi-e les van Kazu Shimura

Sumi-e les van Kazu Shimura

Kazuko Sensei is een waanzinnig goede en inspirerende sumi-e master, die bijna alleen Japans sprak. Kazu kon goed Engels en heeft heel veel kennis. Ik heb veel geleerd over penseel laden, houding, Japanse manier van kijken etc. Vooral veel oefeningen gedaan en Kazu is zeer behulpzaam en bereikbaar wat betreft informatie, dankzij hem een waanzinnige winkel in Tokyo gevonden met alleen maar sumi-e spullen.

Wat heb je geleerd over de Japanse manier van kijken?

In het westen hebben wij de neiging om dingen rechtlijnig en symmetrisch vast te leggen, terwijl als je met sumi-e iets op een natuurlijke manier wilt afbeelden je dit juist moet loslaten. Als je naar een bosje bladeren aan het uiteinde van een tak kijkt, heeft elk blaadje net een andere richting, andere lengte en ook het takje groeit niet in een rechte lijn. Zoals Kazu zei: “Je wil geen ‘Zwitsers zakmes’ afbeelden”.

sumi-e materialen

Alle materialen die je nodig hebt om sumi-e te kunnen schilderen

Verder zie je dat alles met volledige aandacht wordt gedaan van het penseel uitspoelen na elke streek in het sumi-e water tot niet alleen je hand maar juist je hele lichaam bewegen bij elke streek.

Japanse penselen

Benodigdheden voor het schilderen in Japanse stijl

Kun je ook iets meer vertellen wat voor oefeningen je gedaan hebt?

Beide leraren deden streken voor die ik na kon schilderen.

Welke onderwerpen heb je geschilderd?

Verschillende bloemen geschilderd fictief en in het echt, vervolgens rotsen, bomen en water. Uiteindelijk dit samengebracht in een beeld met waterval.

bloemen in sumi-e

Bloemen in sumi-e schilderen naar een voorbeeld

 

sumi-e bloemen

Een middag sumi-e les in Japan

En wat heeft deze reis je in het algemeen gebracht?

Veel inspiratie en liefde.

sumi-e schilderen maakt blij

Julie blij met haar sumi-e schilderij

kazuko ssensei

Julie met Kazuko Sensei

Wil je meer weten of in contact komen met Julie, bezoek dan haar website Julie Jolie.

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Wil je maandelijks op de hoogte blijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.