Home » Blog » Van sumi-e lessen aan de volksuniversiteit naar cursussen aan de eettafel

Van sumi-e lessen aan de volksuniversiteit naar cursussen aan de eettafel

  • Blog
  • 5 min read

Sumi-e lessen bij de Volksuniversiteit

Enkele jaren geleden was ik op zoek naar een nieuwe creatieve uitdaging. Mijn oog viel op de cursus Japans inktschilderen aan de Volksuniversiteit in Groningen. In de centrale bibliotheek werden de lessen gegeven. In het centrum van de stad, voor mij op de fiets goed bereikbaar. Het onderwerp sprak mij wel aan. Op de middelbare school tekende ik al graag met pen en inkt. Ik kende sumi-e toen nog niet. Leuk om iets nieuws te ontdekken en er waren weinig materialen voor nodig. Zo ben ik met sumi-e lessen bij de Volksuniversiteit begonnen.

Stoppen of doorgaan met sumi-e

Voor iemand die gewend is om met acryl- en olieverf te schilderen was dit zeker een uitdaging. De inktstreek staat in een keer. Je kunt het niet veranderen. Soms net iets te nat, te donker of juist te licht. Het moeilijkste is en blijft het op de juiste manier vullen van het penseel.

Ik voelde me zo gefrustreerd, omdat het niet wilde gaan zoals ik het in mijn hoofd had. Het leek of inkt en penseel op het rijstpapier een eigen leven gingen leiden. Op een gegeven moment was ik op het punt aangekomen dat ik voor mezelf moest kiezen: stoppen met deze techniek of het nog een kans geven. Ben ik blij (en ik heb begrepen vele anderen met mij) dat ik voor het laatste gekozen hebt. Ik heb opnieuw de hele basiscursus gevolgd. En tot mijn verbazing ontstonden na de eerste drie lessen ineens de mooiste streken. Helaas stopte mijn sensei sumi-e Kalpa MacLachlan na deze cursus met lesgeven. Ik was verbaasd dat zij mij heeft gevraagd om van haar deze sumi-e cursus over te nemen. Gelukkig had zij wel vanaf het begin gezien dat ik ‘het sumi-e’ in me hebt zitten.

Van les volgen naar les geven

Een nacht niet kunnen slapen nadat ik ‘ja’ had gezegd op de vraag of ik les wilde geven. Ik gaf al eerder schilderlessen, maar niet in een techniek die ik zelf nog aan het ontdekken was.

Vanaf het eerste seizoen heb ik hele lieve en aardige cursisten die graag van mij willen leren. En ik had deze hele zomer iedere dag de streken geoefend. Dus het is allemaal goed gekomen.

Een beetje onscherp, maar een dierbare foto van mijn eerste groep cursisten Japans inktschilderen bij de Volksuniversiteit in Groningen.

Mijn allereerste groep cursisten Japans inktschilderen bij de Volksuniversiteit in Groningen

De ruimte waar ik les gaf is prettig en ruim. Je kunt daar rustig sumi-e beoefenen. Toen de muren opnieuw geschilderd werden was dat natuurlijk wel positief, want de grootste muur was felgroen, maar dan kiezen ze voor zwart. En als je in een kelder zit zonder daglicht, heb je liever een lichtere kleur. Maar het ergste moet nog komen.

Sumi-e cursus in de kelder met een zwarte muur

Van Volksuniversiteit naar Groninger Forum Academie

In 2015 is de Groningse Volksuniversiteit opgegaan in Groninger Forum Academie. Je merkte dat de oude Volksuniversiteit een soort van ondergeschoven stiefkindje werd. Hoezo eerst kijken waarvoor de ruimte gebruikt wordt? Ineens stonden er in mijn leslokaal minder tafels. Dat was door de nieuwe leiding besloten. “Ach, dan maken we de groepen gewoon wat kleiner”, was het commentaar. Het volgende seizoen stond het ineens vol met boekenkasten met daarin archiefmateriaal. De reactie hierop was “we moeten het toch ergens kwijt?”.

sumi-e les in de bibliotheek

Op het laatst is het leslokaal een opslagruimte geworden.

Gelukkig hielden de meeste bibliotheekmedewerkers rekening met de lessen en zochten voor de les hun materiaal uit. Maar het kwam ook wel eens voor dat iemand midden in de les kwam en uitgebreid in de kasten ging rommelen.

Op de lokale omroep bij OOG TV

Het Groninger Forum is een prestige project geworden. Het heeft een tweewekelijkse programma ‘Achter de Rooilijn’ op de Groningse zender van OOG TV. Op 3 april 2018 komt een uitzending met aandacht voor de Groninger Forum Academie. En mijn cursus mocht hiervoor in beeld komen. Altijd leuk. Niemand wist op dat moment dat dit mijn laatste les in de bieb zou zijn. Nou ja, niemand… In ieder geval niet de coordinator van de Groninger Forum Academie, ik en mijn cursisten.

sumi-e les bij de volksuniversiteit

De laatste les

De opnames zijn heel mooi geworden en je kunt ze zien in de volgende video, maar je hoort de projectleider al zeggen dat ze een nieuwe koers opgaan.

Iedereen dacht dat ik nog wel een tijdje in de bieb les zou geven. Helaas dacht de projectleider daar anders over. ‘In juni kreeg ik van de coordinator een e-mail dat binnenkort inschrijven voor mijn najaarscursus weer mogelijk was. Dezelfde dag kreeg ik ook een e-mail van de projectleider. Mijn cursus past niet meer bij de programmering. U wordt bedankt. Hoe vreemd kan het lopen. Vanaf nu geen sumi-e lessen bij de volksuniversiteit. Maar niet getreurd. De cursus sumi-e kun je nog steeds bij mij in Groningen volgen.

Sumi-e les aan de eettafel

Japans inktschilderen cursus

Ondertussen ben ik thuis lessen gaan geven. Gewoon aan de eettafel. Met koffie, thee en koekjes op het aanrecht. Het is er veel knusser en ik kan meer aandacht geven aan ieder afzonderlijk. Met gemak kunnen acht deelnemers meedoen.

Wil je op de hoogte blijven en maandelijks een nieuwsbrief ontvangen?

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.