Home » Blog » Sumi-e op reis

Sumi-e op reis

  • Blog
  • 4 min read

Sumi-e op reis! Wat neem je minimaal aan sumi-e materialen mee?

Vroeger nam ik op vakantie nooit iets mee om te kunnen tekenen en schilderen. En op mijn vakantiebestemming moest ik altijd schilderspullen kopen, omdat ik ineens de behoefte had om iets op papier vast te leggen. Tegenwoordig neem ik mijn sumi-e-spullen mee, zodat ik  kan schilderen wanneer ik dat wil. Doordat je voor sumi-e zo weinig nodig hebt, is er altijd wel ruimte in je bagage waartussen je sumi-e materialen passen.

Sumi-e set in een luxe doos

Er zijn prachtige dozen, vaak met stof bekleed aan de buitenkant en van binnen een rode voering. Ze zijn schattig om te zien. Alles zit erin: penselen, inktsteen en inktstaaf en vaak nog een speksteenzegel met rode was. Deze dozen zijn compact en handig voor op reis. Jammer genoeg zijn de penselen van zo’n doosje meestal niet van goede kwaliteit. En niet alleen de penselen zijn veel te klein, ook de wrijfsteen en het inktstaafje zijn pietepeuterig om ermee te werken.

chinees penseelschilderen

Chinees reisset met sumi-e benodigdheden

Suzuribako, houten schrijfdozen, werden aan het begin van de 10de eeuw al in Japan gemaakt. Het is een doos ontworpen voor het bewaren van een wrijfsteen voor inkt (suzuri 硯) en andere benodigdheden zoals de inktstaaf (sumi 墨) en de penselen (fude 筆). Dit kistje – dat ik vond op Marktplaats en gelijk heb gekocht – gebruik ik wekelijks om naar mijn Japanse kalligrafieles te gaan, maar de inhoud kan ik uitstekend gebruiken voor sumi-e. Alles wat ik nodig heb, zit erin.

suzuribako een handig reiskoffertje voor sumi-e, Japans inktschilderen

Suzuribako een handig reiskoffertje voor sumi-e, Japans inktschilderen

 

Kijk maar wat in mijn kistje zit: de steen en inktstaaf, mijn grote penselen, een houder voor de penselen en een klein flesje vloeibare Japanse inkt. Met het papier erbij heb je alle vier de schatten van de studeerkamer bij je.

Suzuribako met inktsteen, inktstaaf en penselen.

Je hebt maar weinig nodig

Op reis gebruik ik, geen wrijfsteen en inktstaaf, maar een klein flesje inkt sinds ik van mijn Japanse sensei geleerd heb om met de suzuri en sumi te werken, zelfgewreven inkt. Dus ja, wrijfsteen en inktstaaf gaan tegenwoordig ook mee op reis. In een plastic bakje met deksel, dat ik tijdens het schilderen als waterbakje gebruik, bewaar ik tijdens de reis het flesje inkt en een klein bordje, dat ik als palet gebruik.

reisset sumi-e

Wat ik meeneem aan materialen voor sumi-e op reis

Het doekje, of een stukje keukenpapier, beschermt het bordje tijdens het vervoer tegen breken en tijdens het schilderen kan ik het vocht uit mijn penselen eraan deppen. Je kunt als palet ook een plastic bordje meenemen of een bordje van op je bestemming gebruiken. Verder neem ik een rol rijstpapier mee en wat steentjes om het rijstpapier, wanneer het opkrult, op de plaats te houden. De stoffen onderlegger vouw je tijdens de reis gewoon op. Voor oefenpapier gebruik ik ter plekke een oude krant.

Mijn sumi-e werkplek op vakantie

Dit was mijn plekje in het huisje, dat we een paar jaren geleden in Bretagne hadden gehuurd.

Schilder jij ook op reis? Wat neem jij allemaal mee? En hoe ziet jouw plekje eruit?

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Wil je maandelijks op de hoogte blijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.