Home » Blog » Sumietober 2019 – wat wel en wat niet?

Sumietober 2019 – wat wel en wat niet?

  • Blog
  • 4 min read

Op dinsdag 1 oktober begint Inktober 2019 en Sumietober 2019. Ik kijk er al weken naar uit en hopelijk sta je ook te popelen om mee te doen.

Aan de hand van een lijst met 31 woorden, we noemen het een ‘prompt-lijst’, word je de gehele maand oktober iedere dag geïnspireerd om een inkttekening te maken. Vorig jaar heb ik de eerste keer met inktober meegedaan. Klikkerdeklik voor uitleg wat het precies is.

Voor de sumi-e-beoefenaar kan de lijst misschien afschrikken. Voor het gemak heb ik vorig jaar een Sumietober lijst gemaakt, waar de woorden dichterbij een sumi-e afbeelding past.

Jake Parker heeft voor dit jaar weer een nieuwe prompt-lijst 2019 gemaakt.

Nederlandse Inktober 2019 lijst

En hieronder vind je de Sumietober 2019 lijst

Sumietober 2019 prompt-lijst

Het mooie van een prompt is dat het gewoon een woord is om je op ideeën te brengen.

Het eerste woord van dit jaar is “RING”. Voor Sumietober heb ik het vrij vertaald naar “CIRKEL”. Je hebt de vrijheid om het woord te interpreteren zoals je wilt. Het kan een ensō-cirkel zijn, maar ook een trouwring, het geluid van een bel of een vuur dat iemand omgeeft.

Jake heeft woorden in de prompt-lijst gezet, die met opzet meerdere betekenissen kunnen hebben. Hij vindt het leuk om te zien hoe anderen de woorden anders interpreteren.

Het belangrijkste is om creatief te zijn en er plezier in te hebben. En wil je woorden van beide lijsten mixen. Gewoon doen!

De Nederlandse vertaling van de lijst

Doordat de woorden op meerdere manieren vertaald kunnen worden, heb ik gekozen naar een vertaling die het dichtst erbij ligt. Als je het gevoel hebt dat de vertaling niet juist is, gebruik dan gewoon je eigen interpretatie voor die dag.

Je hoeft de officiële prompt-lijst niet te gebruiken

De prompt-lijst is een gehele vrije keuze. Je mag je eigen prompts gebruiken. De meeste mensen gebruiken echter wel de officiële prompt-lijst van Inktober of  Sumietober. Het is namelijk erg leuk om te zien hoe andere zo verschillend door dezelfde woorden worden geïnspireerd.

Als iedere dag teveel is doe je minder

Ben je druk of vind je het lastig om iedere dag een tekening of schilderij te maken? Om de dag of eentje per week maken mag natuurlijk ook. Of je slaat een paar dagen over en je haalt deze prompts in op een dag die beter uitkomt. Laat je niet stressen. Het is ontspanning en genieten waar het om gaat.

Er is geen goed of fout

Er is dus geen jury die je in de gaten houdt of je wel met inkt werkt of dat je de juiste woorden gebruikt. Dit is gewoon voor de lol. Hoewel het idee is om echte inkt te gebruiken, de plaatjes in zwart-wit te houden en de officiële prompt-lijst te gebruiken, ben je geheel vrij bij deze uitdaging om creatief te zijn, je eigen materialen te kiezen en te doen wat je wilt.

Zo zijn er schrijvers die deelnemen aan Inktober door voor elke prompt een kort verhaal te schrijven. Vorig jaar heb ik kleine gedichten, niet echte maar een soort van haiku’s,  bij mijn tekeningen geschreven.

Als je niets aardigs kunt zeggen, zeg dan helemaal niets

Mocht je de behoefte hebben om tijdens Inktober of Sumietober tegen iemand te zeggen dat die het niet goed doet? Houd het lekker voor jezelf. Het gaat zuiver om de creativiteit en vrije expressie van mensen.

Je werk delen, heel graag, maar het hoeft niet

Door je werk met anderen te delen, inspireren we elkaar. Delen kun je via sociale media zoals Instagram en Facebook. Voor Sumietober 2019 hebben we zelfs een aparte Facebook-groep. Je bent van harte uitgenodigd om hier je werk met ons te delen. We kijken er al naar uit!

Blijf maandelijks op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.