Doe mee met de Summerschool Japanse Kunsten 2018 en verdiep jezelf vier dagen in een van de volgende Japanse kunsten: origami – de kunst van het vouwen, shodô – de weg van het schrijven of sumi-e – de kunst van het weglaten. Midden in de week bestaat de mogelijkheid om een korte workshop Japanse Kunsten te volgen en/of mee te doen aan een Japanse excursie.

De Workshops van de Summerschool Japanse Kunsten 2018

Workshop Origami

workshop origamiDankzij het prachtige papier, kunnen beginnende origami-vouwers met weinig inspanning mooie vlinders of bloemen vouwen. Vouwers die wat verder zijn, kunnen zich wagen aan wat ingewikkelder patronen. Tijdens de summerschool gaan we alle grondvormen leren en de daaruit ontstane modellen vouwen: bloemen, vlinders, geisha’s maar ook panda’s olifanten en vogels. We maken kaarten maar ook corsages, vliegende vogels en springende kikkers. Ook als je weinig of geen ervaring hebt met vouwen maar wel geduld hebt en nauwkeurig kunt werken zal deze week een bijzondere ervaring worden! Verder lezen…

Workshop Shodô

Leer de beginselen van het Japanse kalligrafieschrift en ontdek de wereld van de Japanse ‘shodô’ 書道. Sho 書 staat voor schoonschrift en dou 道 betekent de weg. Shodô is letterlijk vertaald ‘de weg van het schrijven’.

Shodo leer je door discipline en regels te volgen. Zo kom je erachter hoe je je “sho” uit kunt drukken. Een lijn kan maar een keer worden geschreven. Wanneer je met inkt op washi-papier een fout corrigeert is dit te zien. Daarom speelt bij shodo de concentratie een grote rol. Door het focussen en vasthouden van aandacht, ontwikkel je een vaste hand. Verder lezen…

Workshop Sumi-e

ume pruimenbloesem

Door met inkt een paar lijnen op rijstpapier te schilderen, maak je vaak eenvoudige maar herkenbare afbeelding. Japans inktschilderen wordt het ook genoemd. En letterlijk vertaald betekent sumi-e een afbeelding in inkt,  sumi (=inkt) en e (=afbeelding).

Tijdens de summerschool sumi-e leer je alle basisstreken. Je leert tevens hoe je rijstpapier kunt opplakken, zodat je je werk kunt inlijsten. Verder lezen…

Aanvullend Programma voor de Summerschool Japanse Kunsten 2018

Behalve de workshops origami, shodô en sumi-e, die allemaal vier dagen duren, worden aanvullende activiteiten voor de deelnemers georganiseerd. Aanmelden voor deze extra activiteiten doe je pas op de eerste dag van de Summerschool. Verder lezen…

Kort samengevat

De Summerschool Japanse Kunsten houden wij van maandag 2 juli tot en met vrijdag 6 juli 2018.
Elke dag beginnen wij om 10:00 en tegen 16:00 ronden wij de workshops af. Maandag wordt om 16.00 uur nog een extra lezing over hanko’s van ongeveer een uur georganiseerd. Woensdag is een facultatieve dag. Vrijdag sluiten we rond 16.00 uur de week af met een mini-expositie van het gemaakte werk, onder het genot van een hapje en een drankje.

Een uitgebreide lunch, met veelal biologische producten, is inbegrepen. Er is de hele dag koffie en thee. Wij zorgen voor iets lekkers bij de koffie en thee.

De kosten voor deze week zijn €269. Er kunnen extra kosten bijkomen voor materialen, het laten maken van een persoonlijke hanko of de extra workshop en/of excursie op woensdag.

Geïnteresseerd geraakt? Meld je dan hieronder aan of bekijk voor meer informatie de afzonderlijke pagina’s van de workshops: origami, shodô of sumi-e.

De locatie

Het Paleis van Groningen

Het Paleis van Groningen Boterdiep 111 [hoek Bloemsingel], 9712 LM Groningen

De Summerschool Japanse Kunsten wordt gehouden in het Paleis van Groningen. Het Paleis van Groningen is een cultureel woon- en werkcomplex, creatieve broedplaats van kunstenaars en hotel.

Wil jij er even helemaal uit zijn? Dan kun je ook een heerlijk verblijf boeken bij het Paleis zelf, een naastgelegen hotels of in een B&B. Zo ben je helemaal eruit om een echte verwenweek ervan te maken. In de stad Groningen is genoeg te ontdekken en te beleven.

Summerschool Japanse Kunsten

Om je in te schrijven willen we weten welke workshop je wilt volgen en hebben wij enkele gegevens van je nodig. Wanneer je deze invult ga je naar een pagina met meer informatie over de betaling.

Roepnaam + Achternaam
Geef ter bevestiging nogmaals je e-mailadres.
Heb je al ervaring opgedaan? Geef onderaan bij 'opmerking of vraag' aan wat dat is.

Je inschrijving is pas definitief na betaling van het volledige bedrag op het rekeningnummer dat in de bevestiging staat vermeld.

Is je betaling op 22 juni 2018 nog niet ontvangen, dan kan jouw plek doorgegeven worden aan de eerstvolgende persoon op de reservelijst. Wacht daarom niet te lang met betalen.

Bij onvoldoende deelnemers gaat de workshop niet door. In dat geval, of in het geval van een tijdige afmelding ontvang je het volledige bedrag terug. Wil je als deelnemer de workshop annuleren, dan kan dat tot uiterlijk twee weken voor aanvang van de workshop. Bij afmelding minder dan twee weken voor de start van de workshop is restitutie niet meer mogelijk. Je kunt wel iemand zoeken die jouw plaats inneemt. Geef dit wel van te voren door.

Bij shodô en sumi-e maak je gebruik van eigen materialen. Wat je nog niet hebt kan de eerste dag bij de docent aangeschaft worden.

Wanneer je op de woensdag meedoet met een workshop en/of excursie, dan komen er extra kosten bij. Dat bedrag kun je tijdens de Summerschool contant betalen.

Deze Summerschool is het initiatief van Mette Bus, Sachiko Graft, Anne Hesseling, Yumi van der Loo – Hirao en Astrid Menick.