Doe mee met de Summerschool Japanse Kunsten 2018 en verdiep jezelf vier dagen in een van de volgende Japanse kunsten: origami – de kunst van het vouwen, shodô – de weg van het schrijven of sumi-e – de kunst van het weglaten. Midden in de week bestaat de mogelijkheid om een korte workshop Japanse Kunsten te volgen en/of mee te doen aan een Japanse excursie.

De Workshops van de Summerschool Japanse Kunsten 2018

Workshop Origami

workshop origamiDankzij het prachtige papier, kunnen beginnende origami-vouwers met weinig inspanning mooie vlinders of bloemen vouwen. Vouwers die wat verder zijn, kunnen zich wagen aan wat ingewikkelder patronen. Tijdens de summerschool gaan we alle grondvormen leren en de daaruit ontstane modellen vouwen: bloemen, vlinders, geisha’s maar ook panda’s olifanten en vogels. We maken kaarten maar ook corsages, vliegende vogels en springende kikkers. Ook als je weinig of geen ervaring hebt met vouwen maar wel geduld hebt en nauwkeurig kunt werken zal deze week een bijzondere ervaring worden! Verder lezen…

Workshop Shodô

Leer de beginselen van het Japanse kalligrafieschrift en ontdek de wereld van de Japanse ‘shodô’ 書道. Sho 書 staat voor schoonschrift en dou 道 betekent de weg. Shodô is letterlijk vertaald ‘de weg van het schrijven’.

Shodo leer je door discipline en regels te volgen. Zo kom je erachter hoe je je “sho” uit kunt drukken. Een lijn kan maar een keer worden geschreven. Wanneer je met inkt op washi-papier een fout corrigeert is dit te zien. Daarom speelt bij shodo de concentratie een grote rol. Door het focussen en vasthouden van aandacht, ontwikkel je een vaste hand. Verder lezen…

Workshop Sumi-e

ume pruimenbloesem

Door met inkt een paar lijnen op rijstpapier te schilderen, maak je vaak eenvoudige maar herkenbare afbeelding. Japans inktschilderen wordt het ook genoemd. En letterlijk vertaald betekent sumi-e een afbeelding in inkt,  sumi (=inkt) en e (=afbeelding).

Tijdens de summerschool sumi-e leer je alle basisstreken. Je leert tevens hoe je rijstpapier kunt opplakken, zodat je je werk kunt inlijsten. Verder lezen…

Aanvullend Programma voor de Summerschool Japanse Kunsten 2018

Behalve de workshops origami, shodô en sumi-e, die allemaal vier dagen duren, worden aanvullende activiteiten voor de deelnemers georganiseerd. Aanmelden voor deze extra activiteiten doe je pas op de eerste dag van de Summerschool. Verder lezen…

Kort samengevat

De Summerschool Japanse Kunsten houden wij van maandag 2 juli tot en met vrijdag 6 juli 2018.
Elke dag beginnen wij om 10:00 en tegen 16:00 ronden wij de workshops af. Maandag wordt om 16.00 uur nog een extra lezing over hanko’s van ongeveer een uur georganiseerd. Woensdag is een facultatieve dag. Vrijdag sluiten we rond 16.00 uur de week af met een mini-expositie van het gemaakte werk, onder het genot van een hapje en een drankje.

Een uitgebreide lunch, met veelal biologische producten, is inbegrepen. Er is de hele dag koffie en thee. Wij zorgen voor iets lekkers bij de koffie en thee.

De kosten voor deze week zijn €269. Er kunnen extra kosten bijkomen voor materialen, het laten maken van een persoonlijke hanko of de extra workshop en/of excursie op woensdag.

Geïnteresseerd geraakt? Meld je dan hieronder aan of bekijk voor meer informatie de afzonderlijke pagina’s van de workshops: origami, shodô of sumi-e.

De locatie

Het Paleis van Groningen

Het Paleis van Groningen Boterdiep 111 [hoek Bloemsingel], 9712 LM Groningen

De Summerschool Japanse Kunsten wordt gehouden in het Paleis van Groningen. Het Paleis van Groningen is een cultureel woon- en werkcomplex, creatieve broedplaats van kunstenaars en hotel.

Wil jij er even helemaal uit zijn? Dan kun je ook een heerlijk verblijf boeken bij het Paleis zelf, een naastgelegen hotels of in een B&B. Zo ben je helemaal eruit om een echte verwenweek ervan te maken. In de stad Groningen is genoeg te ontdekken en te beleven.

Summerschool Japanse Kunsten

Om je in te schrijven willen we weten welke workshop je wilt volgen en hebben wij enkele gegevens van je nodig. Wanneer je deze invult ga je naar een pagina met meer informatie over de betaling.

De Summerschool is helaas weer voorbij. Lees hier wat de deelnemers ervan vonden.

Waardevol

Ik wilde graag de techniek leren. Voor mij was het een workshop ter kennismaking. Ik kijk uit naar de summerschool in juli waar we de vier heeren gaan doen.

Ik zou deze workshop zeker aanbevelen voor geïnteresseerden. Door jouw aanpak en uitstraling creëer je een hele ontspannen en plezierige sfeer.

Ine Hendriks
Summerschool 2017 - Sumi-e

Concentratie en inspiratie

Behalve dat ik geleerd heb om penseel te vullen, het penseel zijn werk te laten doen, proberen beheersing over lijnen en vlakken te krijgen, heb ik weer ondervonden hoe belangrijk aandacht en concentratie is.

Een inspirerende week in een fijne sfeer.

Ine hendriks
Summerschool 2018 - Sumi-e

Shodo met Yumi Hirao, geweldig!

In de 4 dagen dat we Shodo gedaan hebben bij Yumi Hirao tijdens de Summerschool heb ik genoten van het leren en heel veel oefenen van de, voor mij, nieuwe Japanse karakters en van de heerlijke lunches en van de fijne rustige sfeer in de groep.

Dank jullie allemaal, Louise

Louise
Docent oosters penseelschilderen
Summerschool 2018 - Shodō

Het was in de puntjes georganiseerd!

Alles was leerzaam. Verder vind ik de opzet van 4 dagen achter elkaar erg fijn. Groningen is voor mij te ver voor een reguliere cursus van 1 keer per week. En ook dat de cursus in de zomer gehouden wordt, wanneer allerlei doorgaande cursussen juist stoppen. Ik zie er al uit naar de opzet met de 4 “heeren” deze zomer, om alle beginstreken nog weer eens goed op een rijtje te zetten!

Ik zou deze summerschool zeker aanbevelen. Je legt het helder en rustig uit en doet het ook goed voor. Verder de fantastische voorbereiding (boekje met alles erin), goede inschatting van de tijd die nodig is voor oefeningen en waar het teveel wordt. Ook de cadeautjes waren erg verrassend en de bonus met etegami hartstikke leuk en niet te vergeten, de lekkere lunches!

Rika Detmers
Kunstenaar (autodidact)
Summerschool 2017 - Sumi-e

Het voelt OK

Het leren met inkt te werken.
De Japanse sfeer!

Janna
Mindfulness-trainer
Summerschool 2017 - Sumi-e

Een fijne leerzame en inspirerende week

16 wekelijkse lessen in één week geven, dat gaat natuurlijk niet. Maar wat jij aan achtergrondinformatie, technieken en voorbeelden hebt laten zien en ervaren komt aardig in de buurt 😉

Het was een geweldig week met genoeg ruimte om zelf aan de slag te gaan. Ook was er voldoende vaart in de opbouw van de lessen. Met alles wat je voordeed gaf je weer nieuwe inspiratie voor het oefenen en inzicht van wat er nog in het verschiet kan liggen. Ook de afwisseling met werken op diverse soorten papier en de rust en concentratie tijdens de lessen was prettig.

De woensdag vrij of deelnemen aan een andere Japanse activiteit was een mooie afwisseling.

Ik kijk terug op een fijne leerzame en inspirerende week en zie uit naar de wekelijkse lessen in oktober a.s.
Dankjewel Astrid!

Margo
docente Tai Ji Quan & Qigong
Summerschool 2018 - Sumi-e

Uit, of in mijn comfortzone?

Om te beginnen leerde ik (letterlijk) rust in mezelf creëren, goede ademhaling, hoofd leeg maken (leerde eerder bij Zen-workshop: gedachten weren door steeds opnieuw van 1 tot 10 tellen . . . .), bogen en cirkels schilderen, goede houding, lijf gebruiken.
Per “heer” (of seizoen?) ook veel geleerd, veel vaste regels, belangrijkste: penseel vullen, penseelhouding (rechtop of schuin).

Prachtig hoe iets dat over iets anders is geschilderd, achter het eerst geschilderde terechtkomt, door het witte randje.

Vond de cursus geweldig, doe het volgend jaar zeker weer als het doorgaat.

  • Sfeer van rust, geen prestatiedrang, vooral oefenen en uitproberen.
  • Goed idee om de woensdag alternatief in te vullen met diverse opties. Veel opties aantrekkelijk, maar je moet dus wel kiezen!
  • Werkboek vond ik heel zorgvuldig en volledig, op die manier wordt het voor mij gemakkelijker om thuis verder te oefenen.
  • Erg goed hoe de les per onderdeel was opgebouwd, stap voor stap een basis leggen.

Dat de tijd per onderdeel (“Heer”) krap was (itt doorlopende cursus van 1 x per week) vond ik geen echt probleem, alles moet toch verder geoefend. Een doorlopende cursus is voor mij helaas ook geen optie, omdat ik daarvoor te ver van Groningen woon. Ben blij met deze mogelijkheid, want nu heb ik het gevoel gerichter bezig te zijn met het leren van sumi-e.

Op weg naar “los” schilderen en misschien op groter formaat. Daarvoor nog veel tijd en oefening nodig, hoef het ook niet te bereiken, maar wel fijn om doel in de verte te hebben.

Rika Detmers
van alles (pensionado), w.o. "andere kunst" dan sumi-e/inkt: werk nu bv met lood (boekjes), eerder ijsklonten, etc. experimenteel. Ook veel getekend.
Summerschool 2018 - Sumi-e

Deze Summerschool is het initiatief van Mette Bus, Sachiko Graft, Anne Hesseling, Yumi van der Loo – Hirao en Astrid Menick.