Aanvullend programma voor de Summerschool

Behalve de workshops origami, shodô en sumi-e, die allemaal vier dagen duren, worden aanvullende activiteiten voor de deelnemers georganiseerd.

Aanmelden voor deze aanvullende activiteiten hoeft niet vooraf. We doen dit aan het begin van de Summerschool.

Summerschool Hanko uitleg

Maandag 2 juli 2018 | 16.00 – 17.00 uur | gratis

Door: Astrid Menick en Guiying Shen
uitleg hankoEen origami-kaart, Japanse kalligrafie of een sumi-e afbeelding is pas af wanneer je je persoonlijke zegel, hanko of stempel, in rode inkt hebt geplaatst.

Na afloop van de eerste lesdag is er een aparte sessie, die gratis toegankelijk is voor alle deelnemers. Je krijg uitleg wat een hanko is, hoe je een persoonlijke stempel kiest en hoe je deze kunt gebruiken.

Guiying Shen is in China officieel stempelmaakster geweest. Zij is ook aanwezig en zal verschillende stempels laten zien. Je kunt bij haar een persoonlijke stempel bestellen.

Afhankelijk van de grote en de complexiteit van de inscriptie betaal je voor een persoonlijke hanko tussen de €35 en €50. Heb je zelf nog een onbewerkte hanko liggen, dan kun je daar een stempel in laten maken. Aan het einde van de week zijn de bestelde hanko’s klaar.

Summerschool Mini Workshop

Op woensdagochtend kun je met een andere Japanse kunstvorm bezig gaan. Aan het einde van de eerste dag, als je al een beetje gewend bent in het Paleis, kun je kiezen met welke workshop je mee wilt doen. Of je besluit om de woensdag gewoon vrij te nemen en iets voor jezelf te gaan doen.

Creatief Inpakken met de Furoshiki

Woensdag 4 juli | 10.00 – 11.30 uur | €15
Door: Sachiko Graft
Sachiko heeft aan de Pottebakkersrijge 4 in Groningen de Japanse winkel Batsu.

Cadeau’s inpakken kan mooier met een traditionele Japanse furoshiki-verpakking. Deze workshop is de gelegenheid om meer te leren over een multifunctionele, milieubewuste en aantrekkelijke manier van vouwen en knopen, die kenmerkend zijn voor deze traditionele kunst. Na deze workshop kun je geschenken geven die net zo gewaardeerd worden voor hun verpakking als hun inhoud.

Naast een introductie in de geschiedenis van de furoshiki, laat Sachiko verschillende verpakkingsstijlen zien en enkele praktische manieren om de furoshiki dagelijks te gebruiken. Je gaat zelf vouwen en knopen. Voor €15 kun je meedoen aan deze hands-on workshop. Na de workshop is er gelegenheid om je eigen furoshiki te kopen met 10% korting.

Zencirkel – Enso in het Japans – Schilderen

Woensdag 4 juli | 10.00 – 12.00 uur | €25 incl. materialen
Door: Louise van Eenennaam (van Atelier MeiMei-Art)

Enso - Zencirkel van MeiMei-Art

De cirkel is het symbool van kracht, van het universum, de cyclische aard van het leven, de heelheid van het zijn, de oerbron, het “alles”, de leegte.

In de workshop schilderen we een zencirkel, de Enso genaamd. Na het oefenen worden we stil door middel van een meditatie en vanuit die stilte wordt in één keer een Enso op papier gezet.

De cirkel die ontstaat is een afspiegeling van jouw Nu. Geef er geen oordeel aan, verbeter het ook niet.
Het is wat het is.

De Japanse Zentraditie kent het begrip Wabi-Sabi. Wabi betekent innerlijke rust en Sabi dat niets blijft zoals het is en dat het Nu telt. Het is het accepteren en de schoonheid zien van het imperfecte.

De Enso in het Zenboeddhisme staat symbool voor de toestand van “leegte”, dat wil zeggen: “vrijheid van illusies” of “helder inzicht”. In deze toestand ziet men zichzelf en de wereld, zoals die werkelijk is. Meestal is de Enso niet gesloten. De opening in de cirkel is een onderdeel van het zijn, het bestaan, een onvolmaaktheid, eigen aan het bestaan.

Je Naam in Hiragana Schrijven

Woensdag 4 juli | 10.00 – 12.00 uur | €25 incl. materialen
Door: Yumi van der Loo – Hirao

Het voorbeeld is in oranje maak je na.

De Japanse taal kent verschillende manieren van schrijven. Waarvan hiragana vrij eenvoudig te leren is. Alle Japanse woorden en niet-Europese namen kunnen in hiragana worden geschreven. Hiragana is het eerste schrift dat aan kinderen in Japan wordt geleerd.

In deze workshop leer je meer over hiragana en ga je je naam in hiragana-stijl schrijven.

Tafeldecoratie van Origami

Woensdag 4 juli | 10.00 – 12.00 uur | €25 incl. materialen
Door: Anne Hesseling

nochi

Van grote servetten worden bloemen, vinders en decoratieve vormen gevouwen. Ook vouwen we een ‘nochi’ die kan worden gebruikt als houder van eetstokjes.

Excursie & Lezing Japanse tuin en keramiek

Woensdag 4 juli | 13.00 – 16.00 uur | €20
Door: Fokko Jelsma

Japanse tuin Fokko Jelsma
In de stad Groningen heeft Fokko Jelsma een Japanse tuin met theehuisje. Bij een Japanse theeceremonie wordt de thee geserveerd in een Chawan, een handgemaakte keramische kom. Behalve dat hij deze bijzondere tuin heeft, maakt Fokko Japanse keramiek zoals Chawans. In een boeiende lezing krijg je eerst uitgebreide informatie. Vervolgens brengen we een bezoek aan Fokko’s Japanse tuin in het Piccardthof en aan zijn atelier in de binnenstad.

Afsluiting en mini-expositie

Vrijdag 6 juli | 16.00 – 17.00 uur | gratis

Gedurende de gezamenlijke lunch is het mogelijk om gedachten en ideeen met elkaar uit te wisselen, maar aan het eind van de Summerschool laten we elkaar zien wat we deze week gemaakt hebben.

We sluiten op vrijdagmiddag de week af met een mini-expositie van het mooist gemaakte werk. Dit doen we onder het genot van een drankje en een hapje.

Aanmelden Summerschool Japanse Kunsten

Roepnaam + Achternaam
Geef ter bevestiging nogmaals je e-mailadres.
Heb je al ervaring opgedaan? Geef onderaan bij 'opmerking of vraag' aan wat dat is.

Je inschrijving is pas definitief na betaling van het volledige bedrag op het rekeningnummer dat in de bevestiging staat vermeld.

Is je betaling op 22 juni 2018 nog niet ontvangen, dan kan jouw plek doorgegeven worden aan de eerstvolgende persoon op de reservelijst. Wacht daarom niet te lang met betalen.

Bij onvoldoende deelnemers gaat de workshop niet door. In dat geval, of in het geval van een tijdige afmelding ontvang je het volledige bedrag terug. Wil je als deelnemer de workshop annuleren, dan kan dat tot uiterlijk twee weken voor aanvang van de workshop. Bij afmelding minder dan twee weken voor de start van de workshop is restitutie niet meer mogelijk. Je kunt wel iemand zoeken die jouw plaats inneemt. Geef dit wel van te voren door.

Bij shodô en sumi-e maak je gebruik van eigen materialen. Wat je nog niet hebt kan de eerste dag bij de docent aangeschaft worden.

Wanneer je op de woensdag meedoet met een workshop en/of excursie, dan komen er extra kosten bij. Dat bedrag kun je tijdens de Summerschool contant betalen.