4-Daagse Workshop Japanse stof ontwerpen in een nieuw jasje

1,2,4,5 juli 2019 | 10.00 – 16.00 uur | €279 excl. materialen
Niveau: beginners en gevorderden.
Door: Sylvia Bökkerink

Basispakket €45,00

  • 50 x 1.20 cm bourette-zijde voor 1 kussen of 2 x enkelzijdig
  • 100 x 90 cm pongé-zijde voor proefjes en stalen
  • Zijdeverf voor deze basiszijde
  • Reader

Patronen en naaimachine zijn aanwezig

Ja, ik doe mee!

Onderzoek naar het ritme van leegte en schildering

Tijdens deze workshop leer je verschillende technieken van vouwen, kreuken en binden om stofdessins te maken in jouw kleuren dus niet alleen in het traditionele indigoblauw. Alles wordt naar behoefte extra versierd met een zwart-wit druktechniek, of vrije schildering/tekening.

kleurstudies aan de hand van zelfgemaakte stalen en een moodboard

Naar keuze werk je groot of klein met gladde of ruwe zijde. Ieder werk wordt met de hand beschildert, dus niet in verfbaden, wel zo vriendelijk voor het milieu en hierdoor wordt ieder werk heel persoonlijk. Vooraf doen we kleurstudies aan de hand van zelfgemaakte stalen en een moodboard.

Toepassingen

Je kunt kiezen om een eenvoudige korte kimono, kaftan, sjaal of wikkelrok te maken. Voor deze grotere werken kun je in de workshop extra zijde aanschaffen en je kunt je proeflapjes uit het basispakket gebruiken voor kussens, furoshiki, sieraden, patchwork en quilt-lapjes of boekkaften in prachtige zachte glanzende zijdestof en de ruwe Bourette zijde.

Hieronder enkele voorbeelden van toepassingsmogelijkheden van jouw stoffen.

kussens japans verven

Verwerken van de stof

Tijdens de Summerschool 4-daagse komt ook het verwerken van de stof tot productaanbod. Naaien, binden, versieren alles op eigen niveau. Ieder gaat vrijdag met mooie producten en een set kleurstalen naar huis.

Tijdens en na de les maken we gebruik van een Reader zodat je alle uitleg kunt nalezen en er later thuis weer mee aan de slag kunt. Je leert welke materialen je nodig hebt en hoe je ze gebruikt.

Dessins terug van weggeweest

Dessins zijn ‘terug van weggeweest’ in mode en interieur dus wat is er nu leuker dan je eigen dessins en stoffen te maken. Grijp je kans tijdens deze Summerschool workshop waarin een oude Japanse techniek een nieuwe toepassing en uitstraling krijgt.

Voor deze lessen is geen ervaring vereist en we hebben vier dagen om materiaal en kleuren te verkennen en ontwerpen te maken in eigen tempo met een rustig muziek erbij en heerlijke lunch in de middagpauze.

In de workshop komen o.a aan bod:

  • Basis textielkennis: zodat jij vanaf nu echte zijde kan onderscheiden van andere stoffen.
  • Kleuren mengen: kleur onderzoek met 3 basiskleuren zijde verf maak je je eigen kleurstalen.
  • Dessins ontwerpen: vele voorbeelden ter inspiratie aanwezig,
  • Technieken: Shibori – afbindtechniek, vouwen, druktechniek
  • Materiaal: Zijde en zijdeverf, afbindhulzen, draad, penselen
  • Fixeren : d.m.v. stoom voor een mooi glanzend resultaat

Ja, ik doe mee!

Over Sylvia Bökkerink

1985 MBO mode en Kleding
1988 HBO Lerarenopleiding Textiel en Tekenen waar ze is afgestudeerd op het ontwerpen van dessins en handmatig beschilderen van zijde.

In 2004 kwam zij in contact met het Sumi-e schilderen waar zij lessen volgde bij Kalpa Maclachlan. Sinds 2014 neemt zij het Sumi-e landschapschilderen over van Kalpa en geeft les in de Blauwe Boerderij.

Na jaren Sumi-e schilderen neemt zij deze ervaring mee in het beschilderen van zijde. Waar eerst kleur de boventoon voerde is het nu ritme en balans.