Home » Summerschool Japanse Kunsten » Shibori – verven met natuurlijke indigo

Shibori – verven met natuurlijke indigo

Workshop Shibori – verven met natuurlijke indigo

Deze workshop is vol. Je kunt nu alleen op de reservelijst geplaatst worden.

Woensdag 3 juli 2019 | 10.00 – 12.30 uur | €25 incl. materialen
Door: Mette Bus

Ja, ik doe mee!

Wat is shibori?

Shibori is een verzamelnaam voor eeuwenoude Japanse verftechnieken waarbij je stof kunt vouwen, stikken, samenbinden of afklemmen. Op deze manier blijven delen van de stof onbereikbaar voor de verf en creëer je unieke patronen. Iedere keer is het weer spannend en verassend hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn.

shibori techniek

De stiktechniek

In deze workshop maak je kennis met de stiktechniek. Bepaalde delen van de stof worden afgedekt door gebruik te maken van simpele rijgsteken. Als je de rijgdraden strak aantrekt ontstaan plooien waar de indigo-verf niet in doordringt.

De stiktechniek is een redelijk tijdrovende techniek, maar de variaties in patronen is groot.

Materialen

Alle materialen zoals proeflapjes en indigoverf zijn inbegrepen. Je gaat naar huis met prachtige stukjes textiel. De proeflapjes zijn uitermate geschikt als furoshiki om op Japanse wijze cadeautjes te verpakken. Mooie stukken stof zijn in de workshop te koop voor als je meer dan een proeflapje wilt maken.

Oh ja, ervaring met stofverven is niet nodig.

Ja, ik doe mee!

Over Mette Bus

Mette Bus
Mette Bus (1955) is in 1981 afgestudeerd aan Academie Minerva als Beeldhouwer en Docent Handvaardigheid.

Na de Academie heeft ze figuratieve beelden gemaakt, van kunststof en brons. En daarnaast is ze ook bijna 20 jaar lang als decor- en kostuumontwerper voor het theater aan het werk geweest.

De laatste jaren is daar een fascinatie voor Japan bijgekomen. Ze is begonnen met shibori, een Japanse manier om stoffen te beschilderen met indigo in vele
prachtige dessins.