shodo van Yumi san

Wanneer je naar de Japanse kalligrafie kijkt, lijkt het wel op tekeningen of schilderingen – Foto: Sachiko Graft

Workshop shodo

Leer de beginselen van het Japanse kalligrafieschrift en ontdek de wereld van de Japanse ‘shodô’ 書道. Sho 書 staat voor schoonschrift en dou 道 betekent de weg. Shodô is letterlijk vertaald ‘de weg van het schrijven’.

Deze vormende kunst van het Japanse schrift wordt geschreven met penseel en inkt op rijstpapier. De inkt wordt iedere keer vers gemaakt door met een inktstaaf en een beetje water over een inkststeen te wrijven.

Shodo leer je door discipline en regels te volgen. Zo kom je erachter hoe je je “sho” uit kunt drukken. Een lijn kan maar een keer worden geschreven. Wanneer je met inkt op washi-papier een fout corrigeert is dit te zien. Daarom speelt bij shodo de concentratie een grote rol. Door het focussen en vasthouden van aandacht, ontwikkel je een vaste hand.

De Japanse kalligrafie is niet alleen een kunstvorm, maar tevens een oefening in mindfulness. Met de beweging van het penseel kun je volledig aanwezig zijn in het moment.

De correctie van de karakters in oranje inkt.

Tijdens de Summerschool leer je welke materialen je nodig hebt bij shodô en hoe je ze gebruikt. Je leert ook hoe je moet zitten en je penseel vasthouden. Je gaat de belangrijkste basispenseelstreken van shodô oefenen. Natuurlijk gaan we ook Japanse karakters schrijven en je leert hoe je je naam mooi in het Japans schoonschrift schrijft. Je werk is helemaal af met een persoonlijke rode zegel.

Hoe meer gevorderd, hoe meer streken je maakt.

Hoe meer gevorderd, hoe meer streken je maakt.

 

Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Heb je al ervaring met shodô dan krijg je oefeningen op jouw niveau.

Over Yumi van der Loo – Hirao 平尾由美

Yumi san mijn shodo senseiYumi is in Japan in Tokyo geboren. Zij is bij Kochiku en Ko-chiku Minamisawa ( 南澤古竹、紅竹先生) begonnen met het leren van shodô toen zij 9 jaar oud was. De school heet Mizukukikai en deze is aangesloten bij NIHON SHU-JI GAKKAI ( NSG – de stichting voor openbaar belang).

In 2013 verhuisde Yumi naar Nederland en geeft nu in Glimmen lessen in shodô.

Zij heeft het Meesterschap (師範) in shodô en heeft de 9e dan (段). Daarnaast heeft zij de licentie van shodô instructeur (bij de NSG) en mag de naam van haar oude school gebruiken: Waran Mizukukikai. Waran staat voor Holland. En Mizukuki is een stevige stengel, maar het kan ook gebruikt worden voor penseel of krachtig handschrift. Dus het is een mooie naam voor een Japanse kalligrafieschool in Nederland.

Informatie

Docent: Yumi Hirao
Dag: maandag 2 juli – vrijdag 6 juli 2018
woensdag geen les, optioneel extra workshop en/of excursie
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Kosten: €269 incl. 21% btw, koffie/thee en 4 x uitgebreide lunch. Bij deze workshop maak je gebruik van je eigen materialen. Wat je al hebt neem je mee en wat je nog nodig hebt, kun je de eerste dag aanschaffen.

Aanmelden

Roepnaam + Achternaam
Geef ter bevestiging nogmaals je e-mailadres.
Heb je al ervaring opgedaan? Geef onderaan bij 'opmerking of vraag' aan wat dat is.

Je inschrijving is pas definitief na betaling van het volledige bedrag op het rekeningnummer dat in de bevestiging staat vermeld.

Is je betaling op 22 juni 2018 nog niet ontvangen, dan kan jouw plek doorgegeven worden aan de eerstvolgende persoon op de reservelijst. Wacht daarom niet te lang met betalen.

Bij onvoldoende deelnemers gaat de workshop niet door. In dat geval, of in het geval van een tijdige afmelding ontvang je het volledige bedrag terug. Wil je als deelnemer de workshop annuleren, dan kan dat tot uiterlijk twee weken voor aanvang van de workshop. Bij afmelding minder dan twee weken voor de start van de workshop is restitutie niet meer mogelijk. Je kunt wel iemand zoeken die jouw plaats inneemt. Geef dit wel van te voren door.

Bij shodô en sumi-e maak je gebruik van eigen materialen. Wat je nog niet hebt kan de eerste dag bij de docent aangeschaft worden.

Wanneer je op de woensdag meedoet met een workshop en/of excursie, dan komen er extra kosten bij. Dat bedrag kun je tijdens de Summerschool contant betalen.