shodo van Yumi san

Wanneer je naar de Japanse kalligrafie kijkt, lijkt het wel op tekeningen of schilderingen – Foto: Sachiko Graft

Workshop shodo

Leer de beginselen van het Japanse kalligrafieschrift en ontdek de wereld van de Japanse ‘shodô’ 書道. Sho 書 staat voor schoonschrift en dou 道 betekent de weg. Shodô is letterlijk vertaald ‘de weg van het schrijven’.

Deze vormende kunst van het Japanse schrift wordt geschreven met penseel en inkt op rijstpapier. De inkt wordt iedere keer vers gemaakt door met een inktstaaf en een beetje water over een inkststeen te wrijven.

Shodo leer je door discipline en regels te volgen. Zo kom je erachter hoe je je “sho” uit kunt drukken. Een lijn kan maar een keer worden geschreven. Wanneer je met inkt op washi-papier een fout corrigeert is dit te zien. Daarom speelt bij shodo de concentratie een grote rol. Door het focussen en vasthouden van aandacht, ontwikkel je een vaste hand.

De Japanse kalligrafie is niet alleen een kunstvorm, maar tevens een oefening in mindfulness. Met de beweging van het penseel kun je volledig aanwezig zijn in het moment.

De correctie van de karakters in oranje inkt.

Tijdens de Summerschool leer je welke materialen je nodig hebt bij shodô en hoe je ze gebruikt. Je leert ook hoe je moet zitten en je penseel vasthouden. Je gaat de belangrijkste basispenseelstreken van shodô oefenen. Natuurlijk gaan we ook Japanse karakters schrijven en je leert hoe je je naam mooi in het Japans schoonschrift schrijft. Je werk is helemaal af met een persoonlijke rode zegel.

Hoe meer gevorderd, hoe meer streken je maakt.

Hoe meer gevorderd, hoe meer streken je maakt.

 

Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Heb je al ervaring met shodô dan krijg je oefeningen op jouw niveau.

Over Yumi van der Loo – Hirao 平尾由美

Yumi san mijn shodo senseiYumi is in Japan in Tokyo geboren. Zij is bij Kochiku en Ko-chiku Minamisawa ( 南澤古竹、紅竹先生) begonnen met het leren van shodô toen zij 9 jaar oud was. De school heet Mizukukikai en deze is aangesloten bij NIHON SHU-JI GAKKAI ( NSG – de stichting voor openbaar belang).