Workshop sumi-e

Bij de summerschool sumi-e, leer je de kunst van het weglaten.  Door met inkt een paar lijnen op rijstpapier te schilderen, maak je vaak eenvoudige maar herkenbare afbeelding. Japans inktschilderen wordt het ook genoemd. En letterlijk vertaald betekent sumi-e een afbeelding in inkt,  sumi (=inkt) en e (=afbeelding).

De workshop sumi-e bestaat uit een combinatie van uitleg, demonstraties en praktijkoefeningen. Aandacht wordt besteed aan de materialen, de lichaamshouding, ademhaling, concentratie en de techniek. Je leert hoe je je eigen inkt maakt met een inktstaaf, water en inktsteen en hoe je je penselen gebruikt. Tijdens de summerschool sumi-e leer je alle basisstreken.

Al sinds de Song dynastie (960–1279) wordt het thema ‘de Vier Heeren’ gebruikt om de basispenseelstreken te leren. Nog steeds wordt in de traditionele schilderskunst in China, Vietnam, Korea en Japan dit thema hiervoor gebruikt. Het Japanse woord voor ‘de Vier Heeren’ is shikunshin 四君子.

pruimenbloesem ume

Het thema wordt gekenmerkt door de pruim – ume 梅, de wilde orchidee – ran 蘭, de bamboe – take 竹 en de chrysanth – kiku 菊. De kwaliteiten van deze planten worden vergeleken met de deugdzame eigenschappen van nobele heren.

Wanneer je deze vier onderwerpen kunt schilderen, dan weet je alle basispenseelstreken en zou je in principe alles in sumi-e kunnen schilderen. Je leert verder hoe je rijstpapier kunt opplakken, zodat je je werk kunt inlijsten.

Het voelt OK

Het leren met inkt te werken. De Japanse sfeer!

Janna
Mindfulness-trainer

Het was in de puntjes georganiseerd!

Alles was leerzaam. Verder vind ik de opzet van 4 dagen achter elkaar erg fijn. Groningen is voor mij te ver voor een reguliere cursus van 1 keer per week. En ook dat de cursus in de zomer gehouden wordt, wanneer allerlei doorgaande cursussen juist stoppen. Ik zie er al uit naar de opzet met de 4 “heeren” deze zomer, om alle beginstreken nog weer eens goed op een rijtje te zetten!

Ik zou deze summerschool zeker aanbevelen. Je legt het helder en rustig uit en doet het ook goed voor. Verder de fantastische voorbereiding (boekje met alles erin), goede inschatting van de tijd die nodig is voor oefeningen en waar het teveel wordt. Ook de cadeautjes waren erg verrassend en de bonus met etegami hartstikke leuk en niet te vergeten, de lekkere lunches!

Rika Detmers
Kunstenaar (autodidact)

Bamboe in de wind

Over Astrid Menick

Astrid schildert de ume - pruimenbloesem Astrid Menick (1960) is autodidact als beeldend kunstenaar en docent. Zij tekent sinds ze een potlood kan vasthouden. In eerste instantie bestond haar werk uit schetsen en tekeningen in potlood, houtskool of Oost-Indische inkt. Op haar dertigste is zij begonnen met schilderen met aquarelverf en daarna met andere media zoals acryl- en olieverf en bijenwas.

Ze heeft haar liefde voor het schilderen met zwarte inkt gevonden toen ze aan de Volksuniversiteit in Groningen bij Kalpa MacLachlan sumi-e lessen ging volgen. Toen Kalpa bij de Volksuniversiteit stopte met lesgeven, heeft Kalpa aan Astrid gevraagd of zij de basiscursus sumi-e wilde overnemen. Astrid geeft sumi-e lessen bij haar thuis, op locatie en aan de Groninger Forum Academie. Daarnaast geeft ze aan volwassenen cursussen en workshops in persoonlijke en spirituele ontwikkeling en op creatief gebied.

Informatie en aanmelden

Door: Astrid Menick
Dag: maandag 2 juli – vrijdag 6 juli 2018
woensdag geen les, optioneel extra workshop en/of excursie
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Kosten: €269 incl. 21% btw, koffie/thee en 4 x uitgebreide lunch. Bij deze workshop maak je gebruik van je eigen materialen. Je neemt mee wat je al hebt en wat je nog nodig hebt, kun je de eerste dag aanschaffen.

Aanmelden Summerschool Japanse Kunsten

Roepnaam + Achternaam
Geef ter bevestiging nogmaals je e-mailadres.
Heb je al ervaring opgedaan? Geef onderaan bij 'opmerking of vraag' aan wat dat is.

Je inschrijving is pas definitief na betaling van het volledige bedrag op het rekeningnummer dat in de bevestiging staat vermeld.

Is je betaling op 22 juni 2018 nog niet ontvangen, dan kan jouw plek doorgegeven worden aan de eerstvolgende persoon op de reservelijst. Wacht daarom niet te lang met betalen.

Bij onvoldoende deelnemers gaat de workshop niet door. In dat geval, of in het geval van een tijdige afmelding ontvang je het volledige bedrag terug. Wil je als deelnemer de workshop annuleren, dan kan dat tot uiterlijk twee weken voor aanvang van de workshop. Bij afmelding minder dan twee weken voor de start van de workshop is restitutie niet meer mogelijk. Je kunt wel iemand zoeken die jouw plaats inneemt. Geef dit wel van te voren door.

Bij shodô en sumi-e maak je gebruik van eigen materialen. Wat je nog niet hebt kan de eerste dag bij de docent aangeschaft worden.

Wanneer je op de woensdag meedoet met een workshop en/of excursie, dan komen er extra kosten bij. Dat bedrag kun je tijdens de Summerschool contant betalen.