Workshop sumi-e

Bij de summerschool sumi-e, leer je de kunst van het weglaten.  Door met inkt een paar lijnen op rijstpapier te schilderen, maak je vaak eenvoudige maar herkenbare afbeelding. Japans inktschilderen wordt het ook genoemd. En letterlijk vertaald betekent sumi-e een afbeelding in inkt,  sumi (=inkt) en e (=afbeelding).

De workshop sumi-e bestaat uit een combinatie van uitleg, demonstraties en praktijkoefeningen. Aandacht wordt besteed aan de materialen, de lichaamshouding, ademhaling, concentratie en de techniek. Je leert hoe je je eigen inkt maakt met een inktstaaf, water en inktsteen en hoe je je penselen gebruikt. Tijdens de summerschool sumi-e leer je alle basisstreken.

Al sinds de Song dynastie (960–1279) wordt het thema ‘de Vier Heeren’ gebruikt om de basispenseelstreken te leren. Nog steeds wordt in de traditionele schilderskunst in China, Vietnam, Korea en Japan dit thema hiervoor gebruikt. Het Japanse woord voor ‘de Vier Heeren’ is shikunshin 四君子.

pruimenbloesem ume

Het thema wordt gekenmerkt door de pruim – ume 梅, de wilde orchidee – ran 蘭, de bamboe – take 竹 en de chrysanth – kiku 菊. De kwaliteiten van deze planten worden vergeleken met de deugdzame eigenschappen van nobele heren.

Wanneer je deze vier onderwerpen kunt schilderen, dan weet je alle basispenseelstreken en zou je in principe alles in sumi-e kunnen schilderen. Je leert verder hoe je rijstpapier kunt opplakken, zodat je je werk kunt inlijsten.

Bamboe in de wind

Over Astrid Menick

Astrid schildert de ume - pruimenbloesem Astrid Menick (1960) is autodidact als beeldend kunstenaar en docent. Zij tekent sinds ze een potlood kan vasthouden. In eerste instantie bestond haar werk uit schetsen en tekeningen in potlood, houtskool of Oost-Indische inkt. Op haar dertigste is zij begonnen met schilderen met aquarelverf en daarna met andere media zoals acryl- en olieverf en bijenwas.

Ze heeft haar liefde voor het schilderen met zwarte inkt gevonden toen ze aan de Volksuniversiteit in Groningen bij Kalpa MacLachlan sumi-e lessen ging volgen. Toen Kalpa bij de Volksuniversiteit stopte met lesgeven, heeft Kalpa aan Astrid gevraagd of zij de basiscursus sumi-e wilde overnemen. Astrid geeft sumi-e lessen bij haar thuis, op locatie en aan de Groninger Forum Academie. Daarnaast geeft ze aan volwassenen cursussen en workshops in persoonlijke en spirituele ontwikkeling en op creatief gebied.