Home » Blog » Tentoonstelling van de kakizome 2021

Tentoonstelling van de kakizome 2021

Ik had al eerder geschreven dat ik even pauze houd en tijdelijk gestopt ben met mijn japanse kalligrafielessen. Mijn laatste werk is de inzending voor de jaarlijkse  tentoonstelling van de kakizome 2021 in Tokyo.

In Japan heet de eerste kalligrafie die in het nieuwe jaar gemaakt wordt kakizome. Het is een Japanse nieuwjaarsgebruik om het nieuwe jaar goed te beginnen. Kakizome betekent letterlijk  ‘het eerste schrijven’ of  ‘Wat ik het eerst in dit jaar met een penseel heb geschreven’. De organisatie, waar mijn shodou-school bij is aangesloten, organiseert ieder jaar in februari een grote tentoonstelling van het werk van al haar leerlingen in het Tokyo Metropolitan Art Museum in Ueno, Tokyo.

Vanwege corona doet de post, vooral naar het buitenland, er langer over, vandaar dat we eind december ons mooiste werk in moesten leveren. Dus voor ons was het niet ‘het eerste schrijven van het nieuwe jaar’, maar ‘het laatste schrijven van het oude jaar’. Als je meedoet, krijg je ook een gratis toegangskaartje. Je moet dan wel even naar Tokyo toe.

Tentoonstelling Kakizome 2021

Toegangskaartje van de tentoonstelling

Van 21 tot en met 26 februari heeft ons werk met zo’n 3000 andere werken gehangen. Het ziet er zo uit. De volgende foto is van de expositie van vorige jaar.

Muren vol met Japanse kalligrafie

Muren vol met Japanse kalligrafie

We herkennen onze school aan het nummer 924.

japanse kalligrafie tentoonstelling 2021

Het werk van de 7 leerlingen van de Japanse kalligrafieschool uit Glimmen in 2021

Het werk is weer naar Nederland teruggestuurd en op onze school is nog even een minitentoonstelling van het werk geweest.

Drie van mijn medeleerlingen vielen in de prijzen. Wie dit zijn en om welke prijzen het gaat kun je lezen op de blog van Yumi-sensei. Iedereen kreeg een gouden sticker on het werk geplakt en de prijswinnaars kregen een tweede sticker erbij.

Behalve het werk kregen we allemaal een mooi certificaat.

Certificaat tentoonstelling kakizome 2021

Certificaat van deelname. Ik kan geen Japans lezen, maar herken mijn Japanse naam Koumi in de tweede kolom van rechts.

Laatst kreeg ik nog een compliment van een Japanner die mijn kalligrafie op Instagram had gezien. Hij vertelde me dat hij op school shodou-lessen heeft gevolgd, maar kon bij lange na niet zo mooi schrijven als ik. Ik moest er gewoon van blozen.

2 reacties op “Tentoonstelling van de kakizome 2021”

  1. Willemien van Heck

    Astrid,

    Gefeliciteerd. Wat mooi om al die muren te zien behangen met kaligraphie tekens.
    Vooral als er meerdere naast elkaar hangen, trekken ze de aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.