Uit, of in mijn comfortzone?

Om te beginnen leerde ik (letterlijk) rust in mezelf creëren, goede ademhaling, hoofd leeg maken (leerde eerder bij Zen-workshop: gedachten weren door steeds opnieuw van 1 tot 10 tellen . . . .), bogen en cirkels schilderen, goede houding, lijf gebruiken.
Per “heer” (of seizoen?) ook veel geleerd, veel vaste regels, belangrijkste: penseel vullen, penseelhouding (rechtop of schuin).

Prachtig hoe iets dat over iets anders is geschilderd, achter het eerst geschilderde terechtkomt, door het witte randje.

Vond de cursus geweldig, doe het volgend jaar zeker weer als het doorgaat.

  • Sfeer van rust, geen prestatiedrang, vooral oefenen en uitproberen.
  • Goed idee om de woensdag alternatief in te vullen met diverse opties. Veel opties aantrekkelijk, maar je moet dus wel kiezen!
  • Werkboek vond ik heel zorgvuldig en volledig, op die manier wordt het voor mij gemakkelijker om thuis verder te oefenen.
  • Erg goed hoe de les per onderdeel was opgebouwd, stap voor stap een basis leggen.

Dat de tijd per onderdeel (“Heer”) krap was (itt doorlopende cursus van 1 x per week) vond ik geen echt probleem, alles moet toch verder geoefend. Een doorlopende cursus is voor mij helaas ook geen optie, omdat ik daarvoor te ver van Groningen woon. Ben blij met deze mogelijkheid, want nu heb ik het gevoel gerichter bezig te zijn met het leren van sumi-e.

Op weg naar “los” schilderen en misschien op groter formaat. Daarvoor nog veel tijd en oefening nodig, hoef het ook niet te bereiken, maar wel fijn om doel in de verte te hebben.

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram