Home » Blog » Tokidoki met Paulien Cornelisse in Japan bij de VPRO

Tokidoki met Paulien Cornelisse in Japan bij de VPRO

Met haar gevoel voor humor én voor taal gaat Paulien Cornelisse in de nieuwe vierdelige VPRO-serie Tokidoki op onderzoek in het land van de rijzende zon. Elke aflevering van Tokidoki, dat ‘soms’ betekent in het Japans, is opgehangen aan een uniek Japans woord, dat eigenlijk niet te vertalen is.

Sinds haar jeugd is Paulien gefascineerd door Japan. Tijdens haar studie heeft ze een uitwisseling gedaan met de universiteit van Hiroshima. Ze reisde door het land en maakte er vrienden. Ook leerde ze er Japans.

‘Tokidoki betekent ‘soms’ in het Japans

Het is een van mijn lievelingswoorden. Natuurlijk vanwege de klank. Maar ook vanwege de betekenis. Japanners zijn namelijk niet alléén maar rigide of alleen maar gereserveerd. Ze breken ook los en ze zijn ook grappig, ze stellen zich open en je kunt ze ook begrijpen.’

In deze vierdelige serie spreekt Paulien Cornelisse wekelijks met Japanners, aan de hand van een Japans woord. Vanaf zondag 16 september is Tokidoki om 20.15 te zien op NPO 2

Tokidoki Paulien Cornelisse in Japan

Aflevering 1 : Yugen

Zondag 16 september om 20.15 uur op NPO 2

Yugen. Vrij vertaald: dat mysterieuze gevoel dat je bekruipt als je je één voelt met de natuur. Kan de liefde voor natuur hand in hand gaan met een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld? Paulien doet mee met een ritueel onder een waterval, bezoekt Fukushima na de ramp met de kerncentrale, en struint door de straten van Yokohama met mos-fans. Uiteindelijk belandt ze in een hangmat bij een bostherapiesessie. Zal Paulien Yugen ervaren?

Aflevering 2. Otenba

Zondag 23 september om 20.15 uur op NPO 2

Otenba. Vrij vertaald: opstandig. Een woord dat alleen maar voor jonge meisjes gebruikt kan worden, niet voor jongens. Meisjes horen rustig en dienstbaar te zijn. Maar hoe lang gaat dat nog duren? Paulien ziet barsten in de rigide Japanse maatschappij. Ze bezoekt vrouwen die tafels omgooien om hun frustraties te uiten. Een andere groep komt samen om gezellig met z’n allen een pornofilm te kijken. En hoe zit het met die kimono’s?

Aflevering 3: Giri

Zondag 30 september om 20.15 uur op NPO 2

Giri. Vrij vertaald: bij elkaar in het krijt staan. En dat staat iedereen in Japan voortdurend. Als Japan een machine is, is giri de smeerolie. Maar is er dan wel plek voor buitenbeentjes? Paulien vraagt het aan Japanse koerden, een Nederlandse boer en een groep LHBT’ers.

Aflevering 4: Mono no aware

Zondag 7 oktober om 20.15 uur op NPO 2

Mono no aware. Vrij vertaald: de schoonheid van de vergankelijkheid. Kan het einde ook mooi zijn? Paulien klopt op deuren van eenzame ouderen en bezoekt een leeggelopen dorp dat nu bevolkt is door poppen. En ze probeert de windtelefoon, waarmee mensen met de doden kunnen bellen.

Website: vpro.nl/tokidoki

Bron: Persbericht van de VPRO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.