Vier dagen sumi-e les – het begin of een stap verder!

Binnenkort is het mogelijk om sumi-e online te leren, maar soms wil je live, in het echt een workshop sumi-e volgen. Iemand die je ter plekke kan helpen en medecursisten om samen te schilderen.

Pure aandacht. Even helemaal tot jezelf komen. Met een klein groepje mensen. Samen leren, oefenen, lachen; en hulp en antwoorden krijgen op al je vragen over sumi-e, Japans inktschilderen.

Dit gaan we doen op de offline vierdaagse workshop sumi-e!

In Groningen van dinsdag 4 juli tot en met vrijdag 7 juli 2017. Iedere dag van 10.00 – 16.00 uur.
Lunchpauze: 12.30- 13.30 uur. De lunch wordt voor jou verzorgd. Er is tijd genoeg om de benen te strekken door een rondje te lopen in het plantsoen maar je mag ook lekker in het zonnetje zitten.

Op dinsdagochtend maken we kennis met elkaar en krijg je uitleg over hoe je de materialen kunt gebruiken. Daarna gaan we aan de slag. Na afloop, op vrijdagmiddag bekijken en bespreken we de resultaten.

Op een creatieve locatie

In het centrum van Groningen, dicht bij het Noorderplantsoen staat het Paleis van Groningen. Het Paleis is een plek, waar kunstenaars, vormgevers, ondernemers en cultuurliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. We mogen gaan werken in het ruime atelier van kunstenaar Mette Bus. Een korte impressie van deze locatie heb ik in een korte video vastgelegd.

Een workshop sumi-e voor beginners en gevorderden

Het maakt niet uit of dit de eerste keer is dat je sumi-e gaat doen of dat je al een ervaren sumi-e-kunstenaar bent. Ieder wordt op zijn of haar eigen niveau en tempo begeleid. Voor een beginner is het inspirerend om te zien wat je met meer ervaring kunt maken en voor de gevorderde is het vaak zinvol om even terug te gaan naar de basis.

OK, wat gaan we die vier dagen doen?

Je leert hoe je dingen los kunt laten, je komt tot rust en je krijgt nieuwe energie. En natuurlijk leer je schilderen op Japanse wijze met inkt op rijstpapier. We gaan de lotus, die in de Aziatische schilderkunst symbool staat voor het zomerseizoen, schilderen.

Lotus door Zhang Daqian

Lotus door Zhang Daqian (1899 – 1983)

  • Je leert de materialen kennen, weet waarvoor je ze kunt gebruiken en leert ermee om te gaan. Daarnaast letten we tijdens het schilderen op de juiste houding en je ademhaling.
  • We gaan veel oefenen om de juiste penseelstreken eigen te maken, maar uiteindelijk maak je je eigen compositie in je ‘eigen handschrift’.
  • QiGong – ook geschreven als Chi Kung – is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer. Dagelijks gaan we de qigong-oefening van de lotusbloem doen. Daar krijg je meer energie van.
  • De mooiste inkt maak jezelf, door met een inktstaaf op een inktsteen te wrijven. Het is een meditatief proces. Iedere ochtend beginnen we met inkt maken. Daarna gaan we de verschillende onderdelen van de lotus schilderen. In de middag werk je in je eigen tempo en ben je vrij om te kiezen om te schilderen of mee te doen aan het bonusprogramma.

Bonusprogramma?

Ja, na een paar uur schilderen kun je ineens op of helemaal leeg zijn. Het is dan moeilijk om je te concentreren. Je kunt op zo’n moment even iets anders gaan leren en doen, zoals een etegami-kaart creëren of je eigen eenvoudige ‘hanko’ (stempel) maken… Gewoon even jezelf resetten en daarna kun je weer met aandacht verder schilderen.

workshop etegami

Etegami is Japanse volkskunst. Eenvoudige inkttekeningen met een paar passende woorden, vaak op briefkaartformaat.

Vier dagen intens sumi-e schilderen leren en tussendoor ontspannen.

Wat kost het

Deze vierdaagse workshop kost €269,- (incl. btw). Je gebruikt je eigen materialen en als je die nog niet hebt, dan kun je ze bij mij aanschaffen (heb je nog helemaal niets, reken dan op een bedrag van ongeveer €45,-). Na aanmelding hebben we contact om te kijken wat je allemaal nodig hebt.

En dit is wat je in deze sumi-e workshop allemaal krijgt

  • Een werkboek met uitleg en oefeningen. Ook de QiGong Lotusoefening stop ik erbij.
  • Persoonlijke begeleiding plus handige tips hoe je thuis hiermee verder kunt gaan.
  • Lekkere Japanse thee. Heb je liever koffie, gewone thee of iets fris? Dat hebben we natuurlijk ook. En iets lekkers erbij!
  • Iedere dag een heerlijke lunch, vers gemaakt van veelal biologische producten, in de Paleis Brasserie.
  • En niet te vergeten een goodybag, Nou ja, eerder een pakketje verpakt in rijstpapier. Er zit o.a. een penseel in die oh zo handig is voor op reis. En verder zitten er nog meer praktische dingen in, die je tijdens de workshop kunt gebruiken.

Reacties van deelnemers

Waardevol

Ik wilde graag de techniek leren. Voor mij was het een workshop ter kennismaking. Ik kijk uit naar de summerschool in juli waar we de vier heeren gaan doen.

Ik zou deze workshop zeker aanbevelen voor geïnteresseerden. Door jouw aanpak en uitstraling creëer je een hele ontspannen en plezierige sfeer.

Ine Hendriks

Het was in de puntjes georganiseerd!

Alles was leerzaam. Verder vind ik de opzet van 4 dagen achter elkaar erg fijn. Groningen is voor mij te ver voor een reguliere cursus van 1 keer per week. En ook dat de cursus in de zomer gehouden wordt, wanneer allerlei doorgaande cursussen juist stoppen. Ik zie er al uit naar de opzet met de 4 “heeren” deze zomer, om alle beginstreken nog weer eens goed op een rijtje te zetten!

Ik zou deze summerschool zeker aanbevelen. Je legt het helder en rustig uit en doet het ook goed voor. Verder de fantastische voorbereiding (boekje met alles erin), goede inschatting van de tijd die nodig is voor oefeningen en waar het teveel wordt. Ook de cadeautjes waren erg verrassend en de bonus met etegami hartstikke leuk en niet te vergeten, de lekkere lunches!

Rika Detmers
Kunstenaar (autodidact)

Heb je nog vragen?

Je kunt hieronder een reactie plaatsen of je kunt hier je vraag stellen.

Ik wil mij aanmelden voor de Vierdaagse Workshop Sumi-e

Deze cursus is voorbij. In 2018 is deze Vierdaagse een Summerschool geworden.