Home » Blog » Vier dagen sumi-e les – het begin of een stap verder!

Vier dagen sumi-e les – het begin of een stap verder!

 • Blog
 • 5 min read

Binnenkort is het mogelijk om sumi-e online te leren, maar soms wil je live, in het echt een workshop sumi-e volgen. Iemand die je ter plekke kan helpen en medecursisten om samen te schilderen.

Pure aandacht. Even helemaal tot jezelf komen. Met een klein groepje mensen. Samen leren, oefenen, lachen; en hulp en antwoorden krijgen op al je vragen over sumi-e, Japans inktschilderen.

Dit gaan we doen op de offline vierdaagse workshop sumi-e!

In Groningen van dinsdag 4 juli tot en met vrijdag 7 juli 2017. Iedere dag van 10.00 – 16.00 uur.
Lunchpauze: 12.30- 13.30 uur. De lunch wordt voor jou verzorgd. Er is tijd genoeg om de benen te strekken door een rondje te lopen in het plantsoen maar je mag ook lekker in het zonnetje zitten.

Op dinsdagochtend maken we kennis met elkaar en krijg je uitleg over hoe je de materialen kunt gebruiken. Daarna gaan we aan de slag. Na afloop, op vrijdagmiddag bekijken en bespreken we de resultaten.

Op een creatieve locatie

In het centrum van Groningen, dicht bij het Noorderplantsoen staat het Paleis van Groningen. Het Paleis is een plek, waar kunstenaars, vormgevers, ondernemers en cultuurliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. We mogen gaan werken in het ruime atelier van kunstenaar Mette Bus. Een korte impressie van deze locatie heb ik in een korte video vastgelegd.

Een workshop sumi-e voor beginners en gevorderden

Het maakt niet uit of dit de eerste keer is dat je sumi-e gaat doen of dat je al een ervaren sumi-e-kunstenaar bent. Ieder wordt op zijn of haar eigen niveau en tempo begeleid. Voor een beginner is het inspirerend om te zien wat je met meer ervaring kunt maken en voor de gevorderde is het vaak zinvol om even terug te gaan naar de basis.

OK, wat gaan we die vier dagen doen?

Je leert hoe je dingen los kunt laten, je komt tot rust en je krijgt nieuwe energie. En natuurlijk leer je schilderen op Japanse wijze met inkt op rijstpapier. We gaan de lotus, die in de Aziatische schilderkunst symbool staat voor het zomerseizoen, schilderen.

Lotus door Zhang Daqian

Lotus door Zhang Daqian (1899 – 1983)

 • Je leert de materialen kennen, weet waarvoor je ze kunt gebruiken en leert ermee om te gaan. Daarnaast letten we tijdens het schilderen op de juiste houding en je ademhaling.
 • We gaan veel oefenen om de juiste penseelstreken eigen te maken, maar uiteindelijk maak je je eigen compositie in je ‘eigen handschrift’.
 • QiGong – ook geschreven als Chi Kung – is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer. Dagelijks gaan we de qigong-oefening van de lotusbloem doen. Daar krijg je meer energie van.
 • De mooiste inkt maak jezelf, door met een inktstaaf op een inktsteen te wrijven. Het is een meditatief proces. Iedere ochtend beginnen we met inkt maken. Daarna gaan we de verschillende onderdelen van de lotus schilderen. In de middag werk je in je eigen tempo en ben je vrij om te kiezen om te schilderen of mee te doen aan het bonusprogramma.

Bonusprogramma?

Ja, na een paar uur schilderen kun je ineens op of helemaal leeg zijn. Het is dan moeilijk om je te concentreren. Je kunt op zo’n moment even iets anders gaan leren en doen, zoals een etegami-kaart creëren of je eigen eenvoudige ‘hanko’ (stempel) maken… Gewoon even jezelf resetten en daarna kun je weer met aandacht verder schilderen.

workshop etegami

Etegami is Japanse volkskunst. Eenvoudige inkttekeningen met een paar passende woorden, vaak op briefkaartformaat.

Vier dagen intens sumi-e schilderen leren en tussendoor ontspannen.

Wat kost het

Deze vierdaagse workshop kost €269,- (incl. btw). Je gebruikt je eigen materialen en als je die nog niet hebt, dan kun je ze bij mij aanschaffen (heb je nog helemaal niets, reken dan op een bedrag van ongeveer €45,-). Na aanmelding hebben we contact om te kijken wat je allemaal nodig hebt.

En dit is wat je in deze sumi-e workshop allemaal krijgt

 • Een werkboek met uitleg en oefeningen. Ook de QiGong Lotusoefening stop ik erbij.
 • Persoonlijke begeleiding plus handige tips hoe je thuis hiermee verder kunt gaan.
 • Lekkere Japanse thee. Heb je liever koffie, gewone thee of iets fris? Dat hebben we natuurlijk ook. En iets lekkers erbij!
 • Iedere dag een heerlijke lunch, vers gemaakt van veelal biologische producten, in de Paleis Brasserie.
 • En niet te vergeten een goodybag, Nou ja, eerder een pakketje verpakt in rijstpapier. Er zit o.a. een penseel in die oh zo handig is voor op reis. En verder zitten er nog meer praktische dingen in, die je tijdens de workshop kunt gebruiken.

Reacties van deelnemers

Concentratie en inspiratie

Behalve dat ik geleerd heb om penseel te vullen, het penseel zijn werk te laten doen, proberen beheersing over lijnen en vlakken te krijgen, heb ik weer ondervonden hoe belangrijk aandacht en concentratie is.

Een inspirerende week in een fijne sfeer.

Ine hendriks

Uit, of in mijn comfortzone?

Om te beginnen leerde ik (letterlijk) rust in mezelf creëren, goede ademhaling, hoofd leeg maken (leerde eerder bij Zen-workshop: gedachten weren door steeds opnieuw van 1 tot 10 tellen . . . .), bogen en cirkels schilderen, goede houding, lijf gebruiken.
Per “heer” (of seizoen?) ook veel geleerd, veel vaste regels, belangrijkste: penseel vullen, penseelhouding (rechtop of schuin).

Prachtig hoe iets dat over iets anders is geschilderd, achter het eerst geschilderde terechtkomt, door het witte randje.

Vond de cursus geweldig, doe het volgend jaar zeker weer als het doorgaat.

 • Sfeer van rust, geen prestatiedrang, vooral oefenen en uitproberen.
 • Goed idee om de woensdag alternatief in te vullen met diverse opties. Veel opties aantrekkelijk, maar je moet dus wel kiezen!
 • Werkboek vond ik heel zorgvuldig en volledig, op die manier wordt het voor mij gemakkelijker om thuis verder te oefenen.
 • Erg goed hoe de les per onderdeel was opgebouwd, stap voor stap een basis leggen.

Dat de tijd per onderdeel (“Heer”) krap was (itt doorlopende cursus van 1 x per week) vond ik geen echt probleem, alles moet toch verder geoefend. Een doorlopende cursus is voor mij helaas ook geen optie, omdat ik daarvoor te ver van Groningen woon. Ben blij met deze mogelijkheid, want nu heb ik het gevoel gerichter bezig te zijn met het leren van sumi-e.

Op weg naar “los” schilderen en misschien op groter formaat. Daarvoor nog veel tijd en oefening nodig, hoef het ook niet te bereiken, maar wel fijn om doel in de verte te hebben.

Rika Detmers
van alles (pensionado), w.o. "andere kunst" dan sumi-e/inkt: werk nu bv met lood (boekjes), eerder ijsklonten, etc. experimenteel. Ook veel getekend.

Een fijne leerzame en inspirerende week

16 wekelijkse lessen in één week geven, dat gaat natuurlijk niet. Maar wat jij aan achtergrondinformatie, technieken en voorbeelden hebt laten zien en ervaren komt aardig in de buurt 😉

Het was een geweldig week met genoeg ruimte om zelf aan de slag te gaan. Ook was er voldoende vaart in de opbouw van de lessen. Met alles wat je voordeed gaf je weer nieuwe inspiratie voor het oefenen en inzicht van wat er nog in het verschiet kan liggen. Ook de afwisseling met werken op diverse soorten papier en de rust en concentratie tijdens de lessen was prettig.

De woensdag vrij of deelnemen aan een andere Japanse activiteit was een mooie afwisseling.

Ik kijk terug op een fijne leerzame en inspirerende week en zie uit naar de wekelijkse lessen in oktober a.s.
Dankjewel Astrid!

Margo
docente Tai Ji Quan & Qigong

Heb je nog vragen?

Je kunt hieronder een reactie plaatsen of je kunt hier je vraag stellen.

Ik wil mij aanmelden voor de Vierdaagse Workshop Sumi-e

Deze cursus is voorbij. In 2018 is deze Vierdaagse een Summerschool geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.