Home » Blog » Virtueel museum bezoeken

Virtueel museum bezoeken

Hoe je een gesloten museum kunt bezoeken!

Wist je dat een deel van de collectie van bekende musea via internet te zien is? Nu hoef je de deur niet uit en kun je kunst vanaf je bank bekijken. Het is natuurlijk anders dan voor een echt kunstwerk te staan, maar je blik op kunst kun je op een eenvoudige manier verbreden.

In dit stukje een paar grote en bekende musea, die je als virtueel museum kunt bezoeken, en die ook nog Japanse kunst hebben. Als je verder zoekt, zijn er nog veel meer musea met virtuele rondleidingen of virtuele tentoonstellingen te vinden. Extra voordeel van een virtueel museum is dat je gewoon binnen kunt blijven, geen reistijd hebt en de toegang is ook nog gratis. Een nadeel is dat, wanneer je eenmaal bezig bent, je steeds mooiere dingen gaat ontdekken en de tijd voorbij vliegt.

Rijksmuseum Amsterdam

Maak hier een virtuele toer door het Rijksmuseum in Amsterdam. Onderaan (net boven de plattegrond) kun je bij ‘VERKENNEN’ virtueel door het museum lopen.

En als je op zoek bent naar (Japanse) kunstwerken? Ga dan snuffelen in de Rijksstudio van het museum. Je kunt zelfs een eigen verzameling vastleggen van alle werken die jij het mooiste vindt en je mag de afbeeldingen ook nog eens downloaden.

Kraai met kersenbloesem - Ohara Koson

De ‘Kraai met kersenbloesem’ van Ohara Koson is in het bezit van het Rijksmuseum en ook online in de Rijksstudio van het museum te zien.

Van Gogh Museum

Als je nog niet weet hoe Vincent van Gogh zich heeft laten beïnvloeden door de Japanse kunst, dan kun je dat hier lezen. En ja, ook het Van Gogh Museum kun je een virtueel bezoek brengen.

Een houtdruksnede met schetsen van Vincent van Gogh

Een houtdruksnede met schetsen van Vincent van Gogh

British Museum Londen

Neem een kijkje in het Brits Museum in hartje Londen. Aan de rechterkant van het scherm kun je uit verschillende categorieën kiezen.

Door op een rondje te klikken (Aziatische kunst is groen) kun je ontdekken welk kunstwerk eronder is verstopt. Als je daarna doorklikt op “FIND OUT MORE”, dan krijg je, behalve extra uitleg, ook de mogelijkheid om naar een audiobestand met interessante informatie (in het Engels) te luisteren.

Bezoek een virtueel museum vanaf je bank

MET Museum

Het Metropolitan Museum of Art is een van de grootste en belangrijkste kunstmusea ter wereld in Manhattan (New York). Het museum wordt ook wel “The Met” genoemd.

De permanente collectie bevat meer dan 2 miljoen kunstwerken met vele schilderijen en beeldhouwwerken van over de gehele wereld.

Het museum heeft een uitgebreide online collectie met uitgebreide informatie. Als voorbeeld de “10 verzen van een herdersjongen op zoek naar zijn verloren os“, waarbij de tien verzen vertaald erbij staan.

Guoan Shiyuan - 10 verzen over de herdersjongen op zoek naar zijn os

Zenmeester Guoan Shiyuan (actief ca. 1150) heeft in deze handrol de parabel in tien verzen (gāthā), vastgelegd en geïllustreerd.

Het vers bij de tweede afbeelding:

Aan het water en onder de bomen zijn
er tal van sporen.
Geurige grassen groeien dik,
maar heb je de os gezien?
Zelfs in de diepten
van het verre bos in de bergen,
Hoe konden de hoogstaande neusgaten
van de os worden verborgen?

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul

Het National Museum of Modern and Contemporary Art is een van de populairste musea van Korea en is virtueel toegankelijk. De virtuele rondleiding van Google neemt je mee door zes verdiepingen met hedendaagse kunst uit Korea en kunst uit de rest van de wereld.

Snuffelend door dit museum vond ik bij de online expositie ‘Garden’ deze installatie van Ahn Seongmin met drie scrolls ‘Scar, Memory and Transcendence’.

Scar, Memory and Transcendence

‘Scar, Memory and Transcendence’ van Ahn Seongmin uit de collectie van het National Museum of Modern and Contemporary Art in Korea.

Tokyo National Museum

Zonder naar Japan te hoeven reizen kun je het Tokyo National Museum bezoeken. Dit museum verzamelt, huisvest en toont een uitgebreide collectie kunstwerken en oudheden uit Japan en andere Aziatische landen.

Het museum doet ook onderzoek met betrekking tot de collectie boeken, houtsnedes en foto’s over beeldende kunst en stelt deze items beschikbaar aan wetenschappers.

Imperial Museum of Kyoto

In het begin van de Meiji-periode (1868-1912) bracht de beweging om de Japanse samenleving te verwesteren en te moderniseren de traditionele cultuur, oudheden, heilige tempels en heiligdommen van het land in gevaar door schade of vernietiging. Om de bedreigde culturele eigendommen van Japan te beschermen, heeft de regering in 1889 toegezegd drie nationale musea te bouwen, in Tokio, Kyoto en Nara.

Het Kyoto National Museum werd in 1897 geopend onder de naam Imperial Museum of Kyoto.

Sesshu Toyo - Zicht op Amanohashidate

Nara Prefectural Museum of Art

Het Nara Prefectural Museum of Art opende voor het eerst zijn deuren in 1973, na een schenking van de persoonlijke collectie van de Japanse schilder Yoshikawa Kanpõ. Stukken van uitstekende kwaliteit uit de vroegmoderne tijd van Japan tot heden zijn verzameld, evenals die met een diepgaande band met Nara. Het museum bezit nu een assortiment werken van in totaal zo’n 4.100 stuks.

Google Arts and Culture

Nu heb je een paar ideeën om een museum virtueel te bezoeken, maar er is nog veel meer. Met ‘Google Arts and Culture’ kun je nog meer vinden. Ook kun je gericht zoeken naar een onderwerp of categorie.

Zo kun je via Made in Japan geïnspireerd raken door de rijke geschiedenis en het vakmanschap van dit bijzondere land. Made in Japan toont Japanse ambachten en tradities, en de verborgen verhalen erachter.

Welk virtueel museum is een aanrader?

Er is veel meer te zien en te bekijken. Ga zelf op zoek bij ‘Google Arts and Culture’ door in de zoekfunctie je eigen zoektermen te gebruiken. Laat hieronder weten als je iets moois of interessants hebt gevonden.

Blijf op de hoogte!

Iedere 3e maandag stuur ik mijn maandelijkse nieuwsbrief
met de laatste blogposts en agenda. Meld je hier aan en blijf op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.