Ervaringen van deelnemers

Ik kan je natuurlijk vertellen wat ik zelf vind van mijn cursussen en workshops die ik geef, maar het is beter wanneer anderen dat doen. Hieronder lees je de reacties van deelnemers. Heb je zelf ook meegedaan met een workshop of cursus? Onderaan deze pagina mag je (als je dat zou willen) je ervaring delen.

De kunst van het weglaten

Wat een leuke workshop was dit. We maakten een stempel van onze naam (nou ja, initialen). Op een heeele bijzonderde manier maakten we zwarte inkt. Vervolgens gingen we aan de slag met het schilderen van een postkaart formaat. Als perfectionist was het een g e w e l d i g e les hahaha 🙂 Ik vond het heerlijk om in een korte tijd een aantal kunstwerkjes te maken. De uitleg van Astrid is rustig. En haar werkbladen zijn altijd super praktisch. Met veel inspiratie ging ik weer naar huis,

Workshop Etegami
Christel Nolle
Creatieveling

Shodo met Yumi Hirao, geweldig!

In de 4 dagen dat we Shodo gedaan hebben bij Yumi Hirao tijdens de Summerschool heb ik genoten van het leren en heel veel oefenen van de, voor mij, nieuwe Japanse karakters en van de heerlijke lunches en van de fijne rustige sfeer in de groep. Dank jullie allemaal, Louise

Summerschool 2018 - Shodō
Louise
Docent oosters penseelschilderen

Het was in de puntjes georganiseerd!

Alles was leerzaam. Verder vind ik de opzet van 4 dagen achter elkaar erg fijn. Groningen is voor mij te ver voor een reguliere cursus van 1 keer per week. En ook dat de cursus in de zomer gehouden wordt, wanneer allerlei doorgaande cursussen juist stoppen. Ik zie er al uit naar de opzet met de 4 “heeren” deze zomer, om alle beginstreken nog weer eens goed op een rijtje te zetten! Ik zou deze summerschool zeker aanbevelen. Je legt het helder en rustig uit en doet het ook goed voor. Verder de fantastische voorbereiding (boekje met alles erin), goede… Lees verder… “Het was in de puntjes georganiseerd!”

Summerschool 2017 - Sumi-e
Rika Detmers
Kunstenaar (autodidact)

Twee uur “onthaasten”

Het terugkerende patroon en ritueel binnen de cursus… en daarmee twee uur “onthaasten” en hernieuwde aandacht voor het kleine. Verder vond ik alles zeer goed verzorgd. Astrid, ik zou deze cursus zeker bij anderen aanbevelen om anderen te helpen zijn/haar “highest potential” te laten realiseren. En natuurlijk vanwege je deskundigheid, passie, vriendelijkheid, gastvrijheid etc. Je bent een goed docente! Bedankt, Henk

Sumi-e de Vier Heeren
Henk Hadders

Leuk om een nieuwe techniek aan te leren

De voorbeelden zijn duidelijk. Prettig is het stapsgewijs aanleren en de sfeer is plezierig. Ik vind deze cursus heel fijn. En ik vind het leuk om een nieuwe techniek aan te leren.

Sumi-e de Vier Heeren
Pauline

Het blijven oefenen van de basis

Nadat Kalpa gestopt is met lesgeven ben ik bij Astrid verder gegaan. Het blijven oefenen van de basis van sumi-e vind ik belangrijk. En het gaat iedere keer beter door de goede schilderinstrukties en een duidelijke uitleg.

Sumi-e voor Gevorderden
Rineke Tim

Leuk en leerzaam

Ik heb geen verbeterpunten. Vooral houden zo! Doordat ik geconfronteerd word met mijn eigen faalangst en perfectionisme zijn deze lessen voor mij zeer waardevol.

Sumi-e de Vier Heeren
Ida

Gezellig, ontspannen en ook nog wat nieuws leren

Na een gezellige ontvangst en in een ontspannen sfeer vertelde Astrid over zich zelf en zwarte inkt en maakte ons wegwijs in de materie. We kregen een prachtige penseel (die we zelfs mochten houden!!!!) waarmee we aan de slag gingen. Het vasthouden van de penseel vond ik best moeilijk, oefenen dus! Ik had mij heel specifieke dingen voorgesteld maar eigenlijk bleek het heel vrij! Ons groepje werd steeds stiller en de ene na de andere kaart kwam op tafel voorzien van grappige teksten. Als de kaart “af” was zette je je eigen stempel er op. Jazeker “je eigen stempel” want… Lees verder… “Gezellig, ontspannen en ook nog wat nieuws leren”

Workshop Etegami
Rieke (Friesland)
ik ben met pensioen en doe leuke dingen.

Fijne en toegankelijke manier van schilderen

Zaterdag met z’n vijven een erg leuke workshop etegami gedaan. Fijne en toegankelijke manier van schilderen, begeleid met de goede en prettige uitleg van Astrid. Heldere informatie over etegami en zijdelings nog het nodige over sumi-e. Eerst de stempeltjes gesneden en daarna aan het schilderen. Iedereen werd er stil van. Verbazend hoe het lukt in zo korte tijd en zo ongedwongen, zulke mooie kaarten te maken. Vandaag de eerste kaart op de post gedaan en vol van plannen om meer etegami’s te gaan maken en versturen

Workshop Etegami
Bas Kalkman

Je kunt de cursus steeds weer volgen

Ik ben destijds via de volksuniversiteit met sumi-e begonnen. ik vind de ontspannen sfeer, de instructie, de begeleiding en de muziek erg fijn. Je kunt de cursus steeds weer volgen. Er worden uitbreidingen aan het onderwerp toegevoegd, zoals de pandabeer bij de bamboe.

Sumi-e voor Gevorderden
Anne

Vond het super!

Het was wat ik ervan verwachte en gehoopt had. En het heeft het ook overtroffen! Bij mensen waarvan ik denk dat het bij hen past raad ik deze cursus aan. Ik heb wel gemerkt dat het niet voor iedereen interessant is.

Sumi-e de Vier Heeren
Olga de Bruine

Het is een verrijking

Het is een verrijking om de basistechniek van sumi-e te leren. Zowel de theorie als de historische achtergrond en het leren omgaan met de materialen.

Sumi-e de Vier Heeren
Joukje

Een fijne leerzame en inspirerende week

16 wekelijkse lessen in één week geven, dat gaat natuurlijk niet. Maar wat jij aan achtergrondinformatie, technieken en voorbeelden hebt laten zien en ervaren komt aardig in de buurt 😉 Het was een geweldig week met genoeg ruimte om zelf aan de slag te gaan. Ook was er voldoende vaart in de opbouw van de lessen. Met alles wat je voordeed gaf je weer nieuwe inspiratie voor het oefenen en inzicht van wat er nog in het verschiet kan liggen. Ook de afwisseling met werken op diverse soorten papier en de rust en concentratie tijdens de lessen was prettig. De woensdag vrij of… Lees verder… “Een fijne leerzame en inspirerende week”

Summerschool 2018 - Sumi-e
Margo
docente Tai Ji Quan & Qigong

Het voelt OK

Het leren met inkt te werken. De Japanse sfeer!

Summerschool 2017 - Sumi-e
Janna
Mindfulness-trainer

In korte tijd een mooi resultaat met weinig middelen

Ik heb al eerder sumi-e-les gehad. Toch leer ik iedere keer weer meer door het oefenen van de technieken in combinatie met de juiste lichaamshouding. Je krijgt in korte tijd een mooi resultaat met weinig middelen. Je wilt steeds doorgaan.

Sumi-e voor Gevorderden
Milly

Veel geleerd

Ik heb veel technieken geleerd met een stap voor stap opbouw. Veel info eromheen – boeken, materialen etc.

Sumi-e de Vier Heeren
Hilda Top
beeldend kunstenaar en bikkunstenaar

Uit, of in mijn comfortzone?

Om te beginnen leerde ik (letterlijk) rust in mezelf creëren, goede ademhaling, hoofd leeg maken (leerde eerder bij Zen-workshop: gedachten weren door steeds opnieuw van 1 tot 10 tellen . . . .), bogen en cirkels schilderen, goede houding, lijf gebruiken. Per “heer” (of seizoen?) ook veel geleerd, veel vaste regels, belangrijkste: penseel vullen, penseelhouding (rechtop of schuin). Prachtig hoe iets dat over iets anders is geschilderd, achter het eerst geschilderde terechtkomt, door het witte randje. Vond de cursus geweldig, doe het volgend jaar zeker weer als het doorgaat. Sfeer van rust, geen prestatiedrang, vooral oefenen en uitproberen. Goed idee… Lees verder… “Uit, of in mijn comfortzone?”

Summerschool 2018 - Sumi-e
Rika Detmers
van alles (pensionado), w.o. "andere kunst" dan sumi-e/inkt: werk nu bv met lood (boekjes), eerder ijsklonten, etc. experimenteel. Ook veel getekend.

Het penseel durven laten dansen

Ik heb geleerd hoe belangrijk het oefenen en de concentratie is. Het ‘losser’ worden; het penseel durven laten dansen.

Sumi-e de Vier Heeren
Janke Klompmaker
Beeldend kunstenaar

Oefenen, oefenen, oefenen

Prettig dat het een kleine groep is. Fijne persoonlijke begeleiding en uitstekende duidelijke instructies. En de kleine uitstappen naar de theorie. Ik ga heel veel oefenen, oefenen, oefenen nu ik een begin heb gemaakt met het toepassen van een mooie techniek.

Eef Heinhuis
Sumi-e de Vier Heeren
Eef Heinhuis
Trainer mindfulness

Concentratie en inspiratie

Behalve dat ik geleerd heb om penseel te vullen, het penseel zijn werk te laten doen, proberen beheersing over lijnen en vlakken te krijgen, heb ik weer ondervonden hoe belangrijk aandacht en concentratie is. Een inspirerende week in een fijne sfeer.

Summerschool 2018 - Sumi-e
Ine hendriks

Vrolijk en ontspannen

Door andere onderwerpen en de nieuwe manieren van werken, kom ik dichter bij mijn eigen speelsheid en creativiteit. ik vind dit leuker dan alleen maar zo secuur mogelijk nadoen. Ik zou deze cursus zeker aanbevelen, omdat je van Japans penseelschilderen vrolijk en ontspannen kan worden en dat is wel fijn in deze tijd.

Sumi-e voor Gevorderden
Marja

Blije verwondering

Ik heb ooit een ochtend meegedaan en heb me toen goed vermaakt. Ik vond het een blije verwondering om de penseelstreken te maken, ook zonder dat het wat voorstelde. Een soort verwondering dat een kind kan hebben als het ontdekt iets in beweging te kunnen zetten.

Workshop Sumi-e
Gea

Minder drukte ervaren

Met sumi-e leer je rust en aandacht te hebben bij wat je doet. Je ervaart minder druk van de hectiek van buitenaf.

Sumi-e de Vier Heeren
Ineke
Kunstenaar

Geen goed en geen fout

Astrid doet het voor en wij trachten hetzelfde te doen 😊 Ook heel waardevol is het bekijken van elkaars werk. Ieder heeft zijn eigen stijl. Soms zou ik het fijn vinden wanneer het om de week zou zijn, zodat er iets meer tijd is om tussen de lessen te oefenen. Als iemand interesse heeft zal ik deze cursus absoluut aanbevelen, omdat het helder wordt uitgelegd. Er is geen goed of fout!

Sumi-e de Vier Heeren
Nien

Leuk om te doen

Alles was nieuw en zeer leerzaam. Het was leuk om te doen. Je leert tevens om te ontspannen!

Sumi-e de Vier Heeren
Fenna Piël
Verpleegkundige

Het boeit me enorm

Het boeit me enorm. De techniek, de visie, de materialen en de verkenning.

Sumi-e de Vier Heeren
Wies

Waardevol

Ik wilde graag de techniek leren. Voor mij was het een workshop ter kennismaking. Ik kijk uit naar de summerschool in juli waar we de vier heeren gaan doen. Ik zou deze workshop zeker aanbevelen voor geïnteresseerden. Door jouw aanpak en uitstraling creëer je een hele ontspannen en plezierige sfeer.

Summerschool 2017 - Sumi-e
Ine Hendriks

Leerzaam

Leerzaam voor mij was het vullen en hanteren van het penseel en de houding. Aan de cursus hoeft niets verbeterd te worden, want je geeft heel veel info via je site, nieuwsbrief, boeken die je meeneemt en het materiaal dat je aanbiedt. Er zit een goede structuur in je lessen en alles wordt rustig, duidelijk en herhaaldelijk uitgelegd.

Sumi-e de Vier Heeren
Ellis op 't Landt
Beeldendkunstenaar met schilderen en textiel

Toveren met een penseel

Zeer waardevol. Het is heerlijk om bezig te zijn met schoonheid en ik heb een mooie nieuwe techniek geleerd. Ik heb de sereniteit van het maken ontdekt en het leren toveren met een penseel.

Sumi-e de Vier Heeren
Margriet Westerhof
Beeldend kunstenaar en Animator

Nieuwe hobby ontdekt

Alles was waardevol. En ik heb een nieuwe hobby ontdekt. Niets wijzigen, alles is prima zo! Je geeft prettig les.

Sumi-e de Vier Heeren
Cees

Zelf een review invullen

Heb je zelf een cursus of workshop gevolgd en wil je delen hoe je dit hebt ervaren?
Klik dan hier!