Home » Blog » Goede sumi-e muziek, bestaat dat?

Goede sumi-e muziek, bestaat dat?

Vaak krijg ik de vraag wat goede sumi-e muziek is, achtergrondmuziek voor bij het Japans inktschilderen. Alle rustig klinkende muziek kun je gebruiken. Speel je rustige muziek, dan zijn je bewegingen rustig en kom je innerlijk ook tot rust. Muziek werkt op je gemoedstoestand. Ben je druk in je hoofd, dan kan rustige muziek helpen om de vele gedachten te laten vervagen.

Zelf vind ik het juist fijn om in totale stilte te werken, waardoor ik helemaal kan ontspannen. Maar soms is dit ook de meest moeilijke manier om te ontspannen. Dan kan het juist helpen om ontspanningsmuziek op te zetten waardoor het eenvoudiger is om in de ontspanning te zakken en losjes te kunnen schilderen.

Zelf luister ik tijdens het schilderen veel naar de CD “Zen Music for Balance and Relaxation” van Kokin Gumi. Deze muziek kun je hier op YouTube beluisteren.

YouTube, Spotify, Deezer of iTunes

Behalve via YouTube kun je ook via Spotify of Deezer online muziek tijdens het sumi-e schilderen beluisteren. Voor Spotify en Deezer kun je een app op je mobiel of tablet installeren. Gratis luisteren naar YouTube, Spotify of Deezer kan, maar je krijgt wel reclame tussendoor en dat kan weer lastig zijn. Je kunt ook een abonnement nemen. Op Spotify kun je deze Zen CD vinden door te zoeken naar “Kokin Gumi”. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden om via Internet muziek te beluisteren. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je op Itunes naar muziek zoeken. Hier op Deezer heb ik een lijst gemaakt van bijna 5 uren met rustige muziek.

Wat nog meer goede sumi-e muziek kan zijn

Muziek is persoonlijk en iedereen heeft een eigen smaak. Wat de ene persoon mooi vindt, vindt de ander afschuwelijk. Of wat de één rustgevend vindt, zal bij de ander irritatie opwekken. Ga dus zelf op zoek naar wat bij jou past en wat het beste voor jou werkt. En misschien ben je net zoals ik en wil je liever stilte om je heen.

Muziek van de Duitse componist en multi-instrumentalist Deuter is ontspannend en prettig om naar te luisteren, of je kunt muziek voor Zen, meditatie, yoga, Tai Chi, Reiki, klassieke muziek etc. gebruiken.

Op YouTube is er een gebruiker met de naam YellowBrickCinema, die verschillende soorten ontspannende muziek heeft staan waar je een paar uur achter elkaar naar kunt luisteren.

Muziektips van anderen

Deze muziektips zijn gedeeld in de Zwarte Inkt Club.

Van Willemien

  • Garden of the Gods: Deuter
  • East of the Full Moon: Deuter
  • Mystery of Light: Deuter
  • Timeless Classics, arranged and performed by Donald Quan
  • Sunflower – New Life

Van Jeanne: Silver Wings: Mike Rowland

Luister jij ook naar speciale muziek wanneer je bezig bent met sumi-e? Of heb jij nog een muziektip die je met ons wilt delen?

Tags:

2 reacties op “Goede sumi-e muziek, bestaat dat?”

  1. Dank voor de mooie muziektips! Ik heb graag op de achtergrond Japanse relaxation and meditation cd. Te vinden op spotify!

    1. Dankjewel voor jouw tip, Leontien. Op Spotify is zoveel mooie muziek te vinden. Ik ontdekte zelf dat Japanse muziek vaak rustiger is dan Chinese muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.