Home » Blog » 2019 het jaar van het wilde zwijn

2019 het jaar van het wilde zwijn

  • Blog
  • 6 min read

2019 is het jaar van het wilde zwijn. De Japanse dierenriem – Juunishi of Junishi – is afgeleid van de Chinese horoscoop en bestaat uit 12 dieren en heeft een cyclus van twaalf jaar. Het begint met het jaar van de rat en eindigt met het jaar van het wilde zwijn of everzwijn (of in China het varken).

De Orientaalse astrologie is gebaseerd op maanjaren en de stand van de maan bepaalt het begin van een nieuw jaar. Daarom begint het Chinese nieuwjaar niet zoals bij ons op 1 januari, maar in de periode tussen eind januari en midden februari. In 2019 begint het Chinese Nieuwjaar op 5 februari.

De volgorde van de dieren

Er zijn verschillende legendes over de volgorde van de dieren op de kalender. Een van de bekendste is het diner bij Boeddha. Op een dag organiseerde Boeddha een groot diner voor zichzelf en twaalf gasten. Hiervoor nodigde hij de dieren van zijn koninkrijk uit. Hij maakte bekend dat de eerste twaalf dieren die aankwamen de eer zouden krijgen om met hem te dineren. Verder werd een heel jaar verbonden aan hun dierenteken, waarbij de volgorde van aankomst bepalend was.

Waarom de rat als eerste is aangekomen

De dieren die het nieuws hoorden, haastten zich natuurlijk allemaal om als eerste bij het huis van Boeddha aan te komen. Volgens de legende liep de os vooraan in de race, maar de rat bedroog hem. Toen ze een rivier moesten oversteken, vroeg de rat aan de os of hij op zijn rug mee kon reizen. Met de smoes dat de rat te klein was om over het water te komen. Ook de kat vroeg hulp aan de os. En de goedhartige os stemde ermee in om hen beiden te helpen. Terwijl ze de rivier overstaken duwde de rat de kat het water in. Bij Boeddha aangekomen sprong de rat van de os af en kwam hierdoor als eerste aan bij Boeddha.

Toen kwamen de tijger, het konijn en de draak aan. De draak was de favoriet van de race omdat die kon vliegen. Helaas voor hem stopte hij onderweg om een dorp in moeilijkheden te helpen. Hier komt het idee vandaan dat mensen geboren in het jaar van de draak vrijgevig zijn.

Vervolgens arriveerden de slang en het paard. Net als de rat haalde de slang een gemeen truukje uit. Hij verstopte zich in de manen van het paard en sprong voor hem eraf toen ze aankwamen.

Kanji voor inoshishi - wild zwijn

Een nieuwjaarskaart van mijn kalligrafie-sensei Yumi san met het karakter voor inoshishi en de gelukwensen voor het nieuwe jaar.

En waarom het wilde zwijn als laatste aankwam

Het schaap, de aap en de haan reisden samen. Uiteindelijk arriveerde de hond en als allerlaatste het zwijn. Beiden eindigden de race met veel vertragingen omdat ze onderweg veel stopten: de hond om plezier te maken en het zwijn om te eten en slapen.

子 (Ne): Rat
丑 (Ushi): Os
寅 (Tora): Tijger
卯 (U): Konijn
辰 (Tatsu): Draak
巳 (Mi): Slang
午 (Uma): Paard
未 (Hitsuji): Geit of Schaap
申 (Saru): Aap
酉 (Tori): Kip of Haan
戌 (Inu): Hond
亥 (Inoshishi): Varken of Wild Zwijn

Waarom de kat ontbreekt

Een ander legende is dat de kat de datum van het feest vergeten was en aan de rat vroeg wanneer het ook alweer was. De rat had een hekel aan de kat en noemde de dag nadat het feest geweest zou zijn. Hierdoor kwam de kat wel aan bij Boeddha, maar een dag te laat. Beide legendes laten zien dat de kat door de rat is bedrogen. En dat is de reden waarom katten tot op heden ratten en muizen achtervolgen.

Belangrijke beslissingen

Vroeger was de dierenriem erg belangrijk in het leven van de Japanners. Het is een manier om iemands geluk en voorspoed in het leven te voorspellen. Veel mensen hadden volledige vertrouwen in deze voorspellingen. Met name bij het nemen van belangrijke beslissingen in het leven. Zoals waar een huis te bouwen, welk bedrijf opzetten, met wie te trouwen en zelfs of je een kind in een bepaald jaar krijgt of niet.

Deze dierenriem is niet alleen populair in Japan, maar ook in de meeste Orientaalse landen. Het wordt nog steeds gebruikt in Thailand, Korea, Tibet, Mongolië, Vietnam en zelfs in sommige delen van Rusland. Ook al zijn ze gebaseerd op de Chinese astrologie, ieder land heeft weer een eigen variant.

Een interessante TED-Talk over de Chinese dierenriem en uitleg hoe ermee om wordt gegaan kun je hier bekijken.

Welk dier ben jij volgens de Japanse astrologie?

Als je in een bepaald jaar geboren bent, dan zou je de persoonlijkheden van het dier van dat jaar overnemen.

Chinese dierenriem

Welk dier ben jij volgens de Oosterse astrologie?

Persoonlijkheid en karaktereigenschappen van het wilde zwijn

Ben je geboren in 2007, 1983, 1971, 1959, 1947, 1935, 1923 of 1911, dan ben je een zwijntje. Mensen geboren in het jaar van het zwijn zijn dapper. Ze hebben een enorme innerlijke kracht die niemand kan overwinnen. Ze zijn galant, attent, loyaal en eerlijk. Kunnen opvliegend zijn, maar hebben een hekel aan ruzie, daarom zijn ze nooit lang boos. Ze zijn aanhankelijk en aardig voor hun dierbaren. En ze houden van lekker eten en feestjes. Ze zijn overigens de vriendelijkste van alle twaalf dierentekens.

Geluk en succes

Bij vele Japanse gezinnen en bedrijven zie je in het jaar van de wilde zwijn vaak een klein beeldje van een varken of zwijn staan. Het brengt geluk en succes.

Beeld van het wilde zwijn inoshishi

Een beeldje van een zwijn of varken brengt geluk en succes in het jaar van de zwijn.

Ook op de nieuwjaarskaart zie je afbeeldingen van zwijntjes of het kanji-karakter inoshishi.

Hierbij wens ik jou in het jaar van het wilde zwijn veel inspiratie en creativiteit toe!

De 'wild boar' gaat altijd rechtdoor

Als je tot hier bent gekomen, vind je de informatie waarschijnlijk interessant. Wil je maandelijks op de hoogte blijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.