Home » Blog » Welkom in het Universum van Yayoi Kusama

Welkom in het Universum van Yayoi Kusama

Een van de belangrijkste en meest spraakmakende hedendaagse Japanse kunstenaars Yayoi Kusama (1926) is op 22 maart 90 jaar geworden. Zij is wereldberoemd geworden door het gebruik van stippen en door haar knalrode pruik. Haar kleding gaat vaak naadloos over in haar werk. Op 90-jarige leeftijd werkt ze nog iedere dag. Het is zelfs haar ultieme medicijn om gezond te blijven.

Prinses van de stippen

Als klein meisje wilde Kusama al kunstenaar worden. Haar bijnaam is ‘The Polkadot Princess’. Haar schilderijen, sculpturen, installaties en performances hebben namelijk een ding gemeen: stippen!

Pompoen van Yayoi Kusama

Pumpkin – Glasvezel, plastic, metaal en verf (220 x 260 x 260 cm) 2009
Museum Voorlinden, Wassenaar – Entreehal PAN Amsterdam 2015

Sinds haar jeugd heeft Kusama last van psychoses. Om haar angsten te overwinnen vult ze de ruimte met stippen. In haar hele oeuvre probeert ze iets ongrijpbaars als grenzeloosheid te vangen. Het concept van oneindigheid kun je in haar werk letterlijk ervaren.

Over het gebruik van de polkadots, die haar handelsmerk zouden worden, schreef zij:

“…a polka dot has the form of the sun, which is a symbol of the energy of the whole world and our living life, and also the form of the moon, which is calm. Round, soft, colorful, senseless and unknowing. Polka dots become movement… Polka dots are a way to infinity.”

Furore in de internationale kunstwereld

Yayoi Kusama vertrekt eind jaren vijftig vanuit Japan naar Amerika om zich daar als kunstenaar te ontwikkelen. Ze maakt sinds de jaren 60 furore in de internationale kunstwereld. Andy Warhol was een van haar grootste fans.

Het werk van Kusama is een persoonlijke zoektocht om haar angsten te controleren. Zelf noemt zij deze strategie self-obliteration.

Sinds 1977 woont zij in een psychiatrisch ziekenhuis in Tokio. Haar atelier ligt er tegenover. Het is een vrijwillige keuze van Kusama om begeleid te gaan wonen.

Uitzending Kunstuur Yayoi Kusama

Kunstuur (AVROTROS) wijdde in april 2019 een complete aflevering aan Yayoi’s beroemdste en ook meest recente kunst.

Kunstuur Yayoi Kusama

Helaas is deze uitzending niet meer online te bekijken.

Haar leeftijd heeft haar niet afgeremd in het creëren van gigantische hoeveelheden nieuw werk. Als antwoord op de prestigieuze vraag een grote expositie in te richten in het Tate Modern in London schilderde ze in 2012 een compleet nieuwe reeks van 100 doeken. Hetzelfde gebeurde in 2016 in Tokio . Dit tot grote verbazing en vermaak van de museumdirecteuren.

Tentoonstelling Yayoi Kusama in Wassenaar

Yayoi Kusama Voorlinden

Foto: Antoine van Kaam – Yayoi Kusama, Infinity Nets, Collectie museum Voorlinden

Museum Voorlinden & Gardens in Wassenaar toont van 22 maart t/m 1 september 2019 in de tuinzaal enkele iconische werken uit eigen collectie waaronder Kusama’s spiegelende Infinity Room tot haar wereldberoemde gestippelde pompoen en monumentale Infinity Nets. De presentatie wordt aangevuld met enkele bruiklenen van privéverzamelingen en musea.

Highlights Kusama verlengd

Wegens grote belangstelling blijven twee highlights van de Kusama-tentoonstelling te zien in museum Voorlinden. Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls en Pumpkin zullen nog tot het einde van dit jaar (2019) worden getoond. In Gleaming Lights of the Souls hangen honderd lampjes die steeds van kleur wisselen en eindeloos worden weerspiegeld. Het is alsof je de deur opent naar een sprookjesachtige wereld en je je in een andere wereld waant. Ook de gestipte Pumpkin laat een blijvende indruk achter bij de bezoeker. Let op! Om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven de Infinity Mirror Room in het echt te beleven, werkt museum Voorlinden bij dit kunstwerk met tijdsloten. Kijk op de website van museum Voorlinden voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.