Home » Blog » [Boek] De Zen-kalligrafie van Thich Nhat Hanh

[Boek] De Zen-kalligrafie van Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh doet aan Zen-kalligrafie en is een van de bekendste boeddhistische leraren van dit moment. Hij is mensenrechten- en vredesactivist en heeft veel boeken geschreven, die wereldwijd verkocht zijn. In 1967 werd hij door Martin Luther King jr. genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede; in 1991 ontving hij de Courage of Conscience Award vanwege zijn pacifistische activisme voor vrede in zijn geboorteland Vietnam.
Thich Nhat Hanh stichtte in de Dordogne in Frankrijk de zen-meditatiegemeenschap
‘Plum Village’.

Thich Nath Hanh

Zenleraren gebruiken de ensō vaak als een vorm van ondertekening en als de ruimte waarin een veelzeggend woord of een passende spreuk kan worden geschreven.

Op de foto: Thich Nath Hanh in meditatie onder een van zijn cirkels.

Het boek De uitweg ligt in onszelf begint met de kalligrafie

Welcome to the country of the present moment

en het eindigt met

This is it.

De Zen-kalligrafie van Thich is geordend in de hoofdstukken

  • bewust ademen
  • mindful lopen
  • diep kijken
  • laat los
  • hier zijn.

Ze zijn geschreven in het Engels

soms met het Vietnamese karakter ernaast en soms zijn ze binnenin een cirkel, de enso, geplaatst.

Ik adem in en breng mijn lichaam tot rust.
Ik adem uit en glimlach.
Ik verblijf in het huidige moment
en weet dat dit een heerlijk moment is.” (blz. 6)

Al het werk van Thich Nhat Hanh en alle kalligrafieën in dit boek zijn in wezen alleen maar een uitnodiging om te stoppen met al je andere bezigheden, te stoppen met denken, tobben en oordelen, en om alleen maar te ademen.

De adem is het voertuig om ‘aanwezig zijn’ te vergroten; het is het instrument dat het huidige moment toegankelijk maakt. Wanneer je aandachtig inademt, breng je je geest thuis in je lichaam.

De meeste van onze gedachten zijn nutteloos en niet productief

Tijdens het maken van Zen-kalligrafie stopt Thich met denken. Hij geniet van het ademen en ook van zijn thee. De hand die de tekening maakt, handelt niet op zichzelf. Hij is verbonden met het hele lichaam en met de hele geest. Het ontstaan van een (kunst)werk vindt plaats in de diepten van het bewustzijn terwijl er niet over nagedacht wordt. In de zen-traditie gaan poëzie, kunst en meditatie altijd samen. Het is de bedoeling van Thich Nhat Hanh, dat zijn werk de energieën van inzicht en compassie belichaamt, die hij in het dagelijkse leven heeft gecultiveerd. Zoals:

Natuurlijk sterven de wolk en de regen niet echt. Sterven bestaat niet; er is alleen sprake van transformatie en verandering. Een wolk kan regen worden, sneew of ijs, maar een wolk kan nooit niets worden. Hetzelfde geldt voor al het andere, inclusief mensen. We kunnen nooit niets worden. We transformeren alleen maar.
Als ik ga tekenen, meng ik altijd een beetje thee door mijn Oost-Indische inkt. Als je dus diep in de kalligrafische tekening kijkt, kun je er de thee in zien. Als je nog dieper kijkt, zie je weer iets anders. Tijdens het kalligraferen, beoefen ik het aandachtig ademen. Ik houd het penseel vast en adem een, twee of drie seconden in. Gedurende dat moment trek ik ongeveer eenderde van de cirkel. Wanneer ik uitadem, maak ik de cirkel rond; dat kost alles bij elkaar zo’n vijf seconden. Terwijl ik inadem, concentreer ik me op mijn inademen. Terwijl ik uitadem, concentreer ik me op mijn uitademen. Soms glimlach ik tijdens het uitademen om mijn lichaam te ontspannen. Er is totaal geen spanning als ik een cirkel trek. Als je dus naar zo’n kalligrafie kijkt, kun je niet alleen een wolk zien, maar ook de thee zien en mijn adem zien.” (blz. 8)

Alle kalligrafieën in dit boek zijn een aansporing tot aanwezig zijn, en een herinnering aan de schoonheid in jou en om je heen. Je hebt alles al wat je nodig hebt.

Ik adem in, ik adem uit.
Ik bloei als een bloem.
Ik ben fris als de dauw.
Ik ben stevig als een berg.
Ik ben water dat weerspiegelt
wat echt, wat waar is.
Ik voel dat er ruimte is,
diep in mijn binnenste. Ik ben vrij. “ (blz. 97)

[bol_product_links block_id=”bol_58da51ed2a634_selected-products” products=”9200000045961349″ name=”zen-kalligrafie” sub_id=”” link_color=”0274BE” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”B50000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.