de Zwarte Inkt Club

Een club waar we samen met meer dan alleen maar met inkt bezig zijn

Op deze houtdruk uit 1868 van Hiroshige II staat een groep mensen, die bij elkaar zijn gekomen voor kalligrafie en het inktschilderen. Iemand laat zijn pasgeschilderde vogel zien. Aan de muren hangt nog meer voltooid werk. Op de inktstenen glimt het vers gewreven inkt. De een heeft een penseel vast en een ander kijkt toe. En sommigen zijn met elkaar aan het schrijven op hetzelfde papier.

Zwarte Inkt Club

Ruim 150 jaar later

Een groep mensen die allemaal gemotiveerd zijn om meer te gaan doen met inkt en penseel. Een virtuele plaats waar we ons werk aan een muur in de cloud hangen, we elkaars werk kunnen bewonderen en sommigen zelfs met hetzelfde bezig zijn. Maar de materialen zoals de inktsteen, inktstaaf, penselen en papier zijn hetzelfde als ruim 150 jaar geleden.

Het Japans inktschilderen is meer dan een techniek. Het gaat om de weg erheen en niet het eindresultaat. Deze reis kun je samen met anderen maken.

In eerste instantie beginnen we met Japans inktschilderen en als dat loopt gaan we misschien de Japanse kalligrafie erbij doen.

FAQ’s of veelgestelde vragen

Waarom geen online cursus Japans inktschilderen?

Een online cursus is handig. Je hoeft de deur niet uit en je gaat ermee aan de gang wanneer het jou uitkomt. Helaas kan dit ook nadelig werken. Meestal zijn we druk, stellen van alles uit of komen er helemaal niet aan toe.

Met een club, waarbij je samen ergens aan werkt, ben je gemotiveerder en heb je eerder een stok achter de deur om ermee aan de gang te gaan.

Wat krijg ik als clublid?

Als standaardlid krijg je iedere maand een nieuwe les met uitleg en een bijbehorende opdracht. De les bestaat uit video’s en een handleiding met uitleg en voorbeelden. Deze handleiding kun je afdrukken of voor jezelf opslaan.

Premiumleden krijgen, naast de maandelijkse les en opdracht, nog extra onderwerpen. En je kunt iedere maand meedoen met een interactieve vraag- en antwoordsessie.

Alle leden krijgen toegang tot een besloten community, waarin je je werk en ervaringen kunt delen. Ook kun je hier vragen stellen of reageren op vragen en werk van anderen.

Als ik in een periode geen tijd heb, kan ik dan de opdracht op een later tijdstip maken?

Jazeker, zolang je lid blijft zijn alle lessen terug te zien en je mag de opdrachten ook later maken.

Maakt het uit of je ervaren bent of beginner?

Nee, de oefeningen zijn geschikt voor als je beginner bent of juist meer ervaring hebt. Het gaat iedere keer weer om het herhalen en blijven oefenen.

Wat als ik bij iemand anders al les heb gehad?

Iedere sensei heeft een eigen manier van lesgeven. Het kan zijn dat jij het op een andere manier hebt geleerd. Ben je al een manier gewend dan kun je je zelf uitdagen door iets nieuws te leren. Of je kiest voor de gemakkelijke weg en blijft doorgaan op de wijze die jij kent. Kijk wat je het prettigst vind.

Wat zijn de kosten?

Je kunt per kwartaal of per jaar betalen. Als je per jaar betaalt, dan zijn de kosten voor het standaardabonnement €10 per maand en voor het premiumabonnement €24,75 per maand. Afhankelijk van het abonnement kun je per kwartaal of per jaar opzeggen.

Leer ik ook de basispenseelstreken?

De opdrachten lijken eenvoudig, maar bestaan uit de belangrijkste basisstreken. Ze komen iedere keer weer terug. Door deze te blijven oefenen krijg je op den duur de technieken, die nodig zijn voor het Japans inktschilderen, onder de knie.

Welke onderwerpen ga ik maken?

De onderwerpen zijn gevarieerd en hebben of met de natuur te maken of zijn een schrijfoefening die uit de Japanse kalligrafie is ontstaan.

Krijg ik alleen de technieken te leren?

Juist niet! Japans inktschilderen is meer dan alleen een techniek. Je leert ook om te gaan met innerlijke balans, bewust ademhalen, in de stroom van het ‘hier en nu’ zijn, aandacht en focus, (levensenergie) flow en bewustzijn en het loslaten van spanning in je lichaam. Daarnaast ontdek je meer over innerlijke kwaliteit en verstilling.

En ook belangrijk… je leert de techniek van sumi-e in relatie tot de Japanse kalligrafie, van waaruit het is ontstaan.

Hoe kan ik anderen inspireren?

Iedere maand werk ik een onderwerp uit en in deze maandelijks lessen laat ik je zien hoe je iets kunt maken met inkt en penseel. Je wordt uitgedaagd om een maand te oefenen, ervaringen uit te wisselen en je mag je werk met anderen delen. Als lid kun je onopvallend via de zijlijn meekijken, maar je kunt ook actief meedoen door elkaar te helpen en te inspireren.

Krijg ik ook uitleg over de materialen?

Jazeker. Je krijgt uitleg over welke materialen je kunt gebruiken en hoe je die het beste kunt verzorgen, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. En ik laat je weten waar je de materialen het beste kunt kopen.

Ik weet niet of het iets voor mij is. Kan ik een proefabonnement nemen?

Voor de Zwarte Inkt Club geldt een bedenktijd van 14 dagen. Je kunt binnen twee weken kosteloos opzeggen, zonder opgave van reden. Het abonnementsgeld wordt, als je niet hebt opgezegd, na 14 dagen pas overgeschreven. Afhankelijk van het abonnement kun je vervolgens per kwartaal of per jaar opzeggen.

Wanneer gaat de Zwarte Ink Club open?

Door technische problemen duurt het helaas iets langer dan verwacht. Maar binnenkort gaan de deuren van de Zwarte Inkt Club echt open.

Een ieder die de nieuwsbrief ontvangt krijgt een persoonlijke uitnodiging wanneer de Zwarte Inkt Club geopend wordt.

Ja, dat wil ik en ik blijf gelijk maandelijks op de hoogte!

13 Opmerkingen

 1. Suuz januari 24, 2017
  • Astrid Menick januari 25, 2017
 2. Dorien Witjes augustus 16, 2017
  • Astrid Menick augustus 16, 2017
 3. Anna september 9, 2018
  • Astrid Menick september 9, 2018
 4. wetering september 23, 2018
  • Astrid Menick september 24, 2018
 5. Yolande Iddink december 25, 2018
 6. Annemiek december 20, 2019
  • Astrid Menick december 20, 2019
 7. Robert Kalle januari 7, 2020
  • Astrid Menick januari 7, 2020

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.