Home » Blog » Geertje van de Kamp – Muizentrappetjes en origami

Geertje van de Kamp – Muizentrappetjes en origami

Geschatte leestijd: 4 minutes

Geertje van de Kamp

Beeldend kunstenaar Geertje van de Kamp (1986), winnaar van de ‘Van Vlissingen Art Foundation Grant 2020’ exposeert dit najaar in Singer Laren.

In deze aflevering van Singer TV vertelt museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm over het werk van Geertje van de Kamp.

Van Vlissingen Art Foundation

Inspiratie. Een woord met betekenis. Een woord waar het mee begint in de kunst. En een woord dat de Stichting Van Vlissingen Art Foundation sinds 2008 als leidraad gebruikt om talentvolle, Nederlandse beeldende kunstenaars voor het voetlicht te brengen, te stimuleren en te inspireren om nieuwe stappen te zetten in hun kunstenaarschap.

Jaarlijks wordt een kunstenaar in de gelegenheid gesteld een reis te maken om inspiratie voor nieuw werk op te doen. Van het werk wordt een boek en een tentoonstelling gemaakt. Dit jaar is beeldend kunstenaar Geertje van de Kamp geselecteerd. Gefascineerd door origami, reisde zij voor inspiratie in 2019 af naar Japan om zich te laten inspireren door verrassende Japanse architectuur, de bevolking en de natuur.

Wie is Geertje?

Geertje volgde een studie aan de Academie voor Beeldende Kunst en vormgeving in Amsterdam en is inmiddels zelfstandig kunstenaar. Na een periode van grondig experimenteren ontdekte Geertje acrylglas om als drager te fungeren voor haar werken. Hiermee liet ze traditionele ondergronden zoals canvas en paneel achter zich. Met een constructie van acrylaat creëert Geertje afstand van het werk tot de muur plus een schaduwwerking tussen de afzonderlijke schilderlagen. Deze dieptewerking wordt zichtbaar wanneer je de kunstwerken vanaf een zijaanzicht aanschouwt. Zowel de schaduwwerking als alle aanzichten vormen belangrijke onderdelen van het schilderij als object.

geertje van de kamp museum laren

Foto: Museum Laren

Muizentrappetjes en origami

Van muizentrappetjes tot origami: gevouwen papier vormt een belangrijke inspiratiebron voor de in Haarlem wonende en werkende kunstenaar Geertje van de Kamp. Opmerkelijk genoeg komt er geen papier te pas aan haar kunstwerken. Geertje werkt met stevig materiaal: ‘Ik maak schilderijen op acrylglas waarbij de focus sterk ligt op plat versus diepte, zowel in het beeld als in de constructie. Elk werk bestaat uit twee aparte lagen vóór elkaar, met ruimte ertussen waardoor ook schaduwwerking ontstaat.

Reis door Japan

Toen een bestuurslid van de Stichting vroeg waar Geertje naar wilde afreizen als ze geselecteerd zou worden, antwoordde Geertje vrij impulsief: ‘Naar Japan, vanwege de origami.’ Japan, het land dat bekend staat om enerzijds de visuele explosie én anderzijds de aandachtige, rustgevende rituelen en origami, was de perfecte bestemming voor een inspiratie- annex ontdekkingsreis. ‘Op het eerste gezicht zijn deze twee kanten van Japan moeilijk te rijmen, maar achter zo’n ogenschijnlijke tegenstelling kun je pas je vinger krijgen als je er daadwerkelijk bent’, voegt Geertje toe.

Minimalisme: net genoeg om tóch effect te hebben

Net voor haar reis naar Japan voelde Geertje, dat het tijd was om een nieuwe stap te zetten. Aanvankelijk leek de volgende stap hoofdzakelijk betrekking te hebben op het formaat waarop Geertje werkte. Uiteindelijk waren de Japanse rituelen en de kalmte, het religieuze fundament onder de samenleving en cultuur, de voornaamste bronnen van inspiratie voor haar nieuwe werk. Voor haar de uitdaging om een schilderij te maken met zo min mogelijk informatie; nog net genoeg om tóch effect te hebben. Zo ontstond een serie werken met complexe origami en daarnaast een serie met eenvoud als thema. Opvallend aan die schilderijen is dat Geertje voor het eerst géén vouwlijn suggereert door verschillende kleurvlakken te gebruiken.

https://youtu.be/B7jb5Ie6fx4
MuseumTV Geertje van de Kamp in Singer Laren t/m 10 januari 2021

Publicatie: Geertje van de Kamp in Japan

Geertje van de Kamp in Japan, geschreven door Maarten Buser, gaat uitgebreid in op de reis en de indrukken die Geertje opdeed, maar ook op haar ontwikkeling daarvoor en daarna. Welke inspiratie putte ze uit haar confrontatie met een visuele prikkelexplosie én uit de rustgevende logica van origami?

Geertje van de Kamp in Japan is vanaf dinsdag 3 november 2020 verkrijgbaar  voor €29,95 (uitgever Waanders & De kunst).

Tekst en foto’s: Museum Singer Laren en MuseumTV

Blijf op de hoogte en abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.