Home » Blog » Honderd gezichten op Groter Tokyo in de Shōwa periode van Koizumi Kishio

Honderd gezichten op Groter Tokyo in de Shōwa periode van Koizumi Kishio

Aan de Amsterdams Keizersgracht op nummer 586 zit het Japans prentenkabinet ‘Nihon nog hanga’. Hier deelt Elise Wessels twee maanden per jaar haar privécollectie Japanse prenten.

Complete set van honderd gezichten op Groter Tokyo

In november 2019 toont Nihon no hanga de complete serie ‘Honderd gezichten op Groter Tokyo in de Shōwa periode’ (One hundred pictures of Great Tokyo in the Shōwa period) van Koizumi Kishio (1893-1945). Diverse prenten uit deze serie hebben een belangrijke rol gespeeld in de vorige tentoonstellingen van Nihon no hanga, maar ze zijn lang niet allemaal getoond aan het publiek. Nihon no hanga zal als eerste museum de complete set tonen die de kunstenaar zelf heeft uitgegeven in 1940.

Honderd gezichten op Groter Tokyo

Koizumi Kishio

Koizumi Kishio was een creatieve prent (sōsaku hanga) kunstenaar die toegewijd was aan het eigenhandig maken van zijn prenten. Een serie produceren van honderd prenten van Tokyo, was één van zijn grootste ambities. Kishio was geïnspireerd door houtsnede kunstenaars zoals Katsushika Hokusai (1760-1849) en Utagawa Hiroshige (1797-1858), die beiden een serie wijdde aan de stad – toen nog Edo.

Gedurende Kishio’s grootschalige project, onderging Tokyo aanzienlijke veranderingen. Ondanks grote aardbeving van 1923 en de wederopbouw van de stad bleef Kishio inspiratie vinden voor zijn prenten in de constante verandering van het metropool ‘Groter Tokyo’. Vanaf de eerste prent in oktober 1928, tot aan de honderdste in december 1937 werkte hij onvermoeibaar aan wat hij zijn ‘levenswerk’ noemde. Door middel van de honderd gezichten, zal deze tentoonstelling Kishio’s persoonlijke interpretatie van de gereconstrueerde visuele identiteit van Tokyo verkennen en het bijzondere verhaal over de totstandkoming van de serie uitlichten.

Koizumi Kishi

Rondleiding op vrijdag

De bijbehorende tentoonstellingsgids (in het Engels) bevat alle details van de 100 prenten in deze tentoonstelling. Op de vrijdagmiddag kun je voor €10,00 meedoen aan een rondleiding. Als deelnemer van de rondleiding ontvang je een exemplaar van de tentoonstellingsgids (normale verkoopprijs €7,50). Voor de rondleiding moet je hier vooraf reserveren.

Praktische informatie

Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur in november 2019 m.u.v. het laatste weekend.

EXTRA OPEN DAG: Vrijdag 29 november 2019 van 12.00-16.00 uur.

Toegang tot Nihon no hanga is gratis. Om binnen te komen even aanbellen.

Foto’s en Bron: Nihon no hanga

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.